EDZ logo

expeditie duurzame zorg

Op Expeditie

op expeditie

EDZ Oosterhout Introductie

 EDZ-Oosterhout

Expeditie Duurzame Zorg staat in Oosterhout en omstreken voor een immense opgave. De cijfers liegen er niet om. Voor het oog houdt diabetes gelijke tred met de landelijke statistieken maar de toename onder 65plussers is zorgwekkend.

Wat betreft leefstijl, zowel voeding als bewegen, presteert de regio ruim onder de maat. Waarschijnlijk verklaart dat ook de dramatische prevalentie van overgewicht: 60 procent van de 65plussers, 50 procent van de volwassenen, respectievelijk 11 en 13 procent van de jongeren en de kinderen. Overgewicht dus, de tikkende tijdbom die vaak ontploft als diabetes.

Samen werken aan beter
Het verbeteren van de gezondheidssituatie van de bewoners van Oosterhout en omstreken. Dat is waar alle partijen die zich hebben verbonden binnen de Expeditie zich voor inzetten. De kracht van EDZ is dat we verbinden.

EDZ draagt eraan bij dat huisartsenpraktijken en ziekenhuizen vanzelfsprekender en beter samenwerken, dat zorgverlening en welzijn op elkaar zijn aangesloten en dat school- en wijkverpleegkundige meedoen aan vroege opsporing van bijvoorbeeld diabetes.

Samen verleggen we de focus van ziekte en zorg naar gezondheid en participatie. We zetten mensen in hun kracht door ze te versterken in hun zelfsturing en zelfzorg.

Vanuit EDZ worden ook scholen en bedrijven aangehaakt, om samen een gezonde omgeving te creëren maar ook om werknemers en scholieren te faciliteren in hun zelfmanagement.

Kortom, steeds meer partijen werken samen aan een wijk waarin de gezonde keus voor de hand ligt, een gezonde leefstijl wordt gestimuleerd, preventie en zorg zijn geïntegreerd, patiënten zorg op maat krijgen en alle betrokkenen zich gezamenlijk inzetten voor optimale participatie.