Nieuw in de NDF Toolkit: de Flowchart Differentiaal Diagnose Diabetes. De flowchart ondersteunt zorgverleners om, aan de hand van een structureel stappenschema, het juiste subtype diabetes vast te stellen. De tool is ontwikkeld door de NDF expertgroep Diabetes type anders.

Voorzitter dr. Mariëlle Schroijen: “Werken volgens deze flowchart verhoogt de kans dat meer zeldzame typen diabetes niet over het hoofd worden gezien. Zo verhogen we de kans dat mensen de juiste diagnose en behandeling krijgen. Het zou daarom mooi zijn als professionals en teams de flowchart implementeren als structurele werkwijze.”

Webpagina Differentiaal Diagnose Diabetes

De flowchart linkt naar de webpagina Differentiaal Diagnose Diabetes. De pagina, die eind vorig jaar werd gepubliceerd, biedt een systematisch overzicht van verschillende (sub)typen diabetes. Elk type kan worden aangeklikt voor bondige informatie over kenmerken, diagnostiek, epidemiologie en extra aandachtspunten bij behandeling.

Het overzicht is ook als pdf beschikbaar. Tip van de voorzitter: “Print er een poster of bureaulegger van, als een permanente reminder dat diabetes meer kan zijn dan type 1 of 2. Samen met de flowchart kan het helpen om alert te zijn op wanneer je een andere diagnose zou moeten overwegen.”

In de praktijk

Flowchart en webpagina zijn te vinden in de NDF Toolkit rubriek Diabetes type anders. Vrij om te gebruiken. Schroijen: “We hopen dat het veld het belang van deze innovatieve DDD-set inziet en ermee aan de slag gaat. We zijn ook heel nieuwsgierig hoe het in de praktijk uitpakt, het plan is ook om daar onderzoek naar te doen. Wat zijn de ervaringen van zorgverleners? Wat levert de werkwijze op wat betreft het herkennen van minder gangbare typen diabetes? Kortom, we willen ook weer leren van de praktijk.”

NDF Toolkit

De DDD-set is te vinden in de NDF Toolkit rubriek Diabetes type anders. De ontwikkeling is mede mogelijk gemaakt door Diabetes Fonds.
Het doel van de NDF Toolkit is om zorgverleners te ondersteunen met praktische tools en informatie om persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming handen en voeten te geven in de spreekkamer.