De Nederlandse Diabetes Federatie startte dit jaar een grootschalig onderzoek in de eerste en tweede lijn naar het diabetesjaargesprek, als opvolger van de gebruikelijke jaarcontrole. In de eerste lijn namen wat betreft zorgverleners, tot nu toe alleen huisartsen deel aan het onderzoek. Dat gaat veranderen.

Centraal in het onderzoek staat een nieuw gespreksmodel dat zorgverlener en patiënt moet helpen om bij de afstemming van de behandeling meer rekening te houden met de complexe context van iemands leven met diabetes. Projectleider Heidi van Vugt: “Wij willen niet alleen van huisartsen weten wat zij van de bruikbaarheid en toepasbaarheid van het gespreksmodel vinden, maar ook van praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Want de praktijk leert nu eenmaal dat in veel huisartsenpraktijken de diabeteszorg naar hen is gedelegeerd. Dus willen we deze beroepsgroepen nu al aanhaken, ook met het oog op de landelijke uitrol later!”

Genoemd gespreksmodel is ontwikkeld in het kader van het project NDF Personalized Diabetes Care, dat een structurele aanpak moet bieden om de zorg voor elke diabetespatiënt op maat in te richten. Van Vugt: “Voor de kwaliteit van zorg en leven is het belangrijk om in ieder geval eens per jaar verder te kijken dan alleen naar iemands lichamelijke gesteldheid. Ons gespreksmodel, dat is ontwikkeld in samenwerking met UMCU en LUMC, faciliteert het goede gesprek dat daarvoor nodig is.”

Huisartsen, (diabetes)verpleegkundigen en praktijkondersteuners die geïnteresseerd zijn in deze ontwikkeling zijn welkom om in het onderzoek te participeren. Van Vugt: “Het is niet alleen een relevant onderzoek, het is ook voor de individuele zorgverlener een interessant traject die begint met een geaccrediteerde training in toepassing van het gespreksmodel. Deelname aan het onderzoek houdt in dat de zorgverlener gesprekken voert met patiënten, conform het gespreksmodel. Er is een vergoeding beschikbaar voor elke geïncludeerde patiënt.”

Voor meer informatie over het project NDF Personalized Diabetes Care en deelname aan het onderzoek kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Heidi van Vugt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..