Nederlandse Diabetes Federatie
De koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt

Toolkit 'Mijn diabetesjaargesprek'

Met de toolkit ‘Mijn diabetesjaargesprek’, bestaande uit een gesprekskaart, wachtkamerposter en spreekkamerkaart, kunt u samen met uw patiënten het jaarlijkse consult rond diabetes voorbereiden. De toolkit anticipeert op het Diabetesjaargesprek, dat medio 2018 landelijk wordt ingevoerd en onderdeel is van het project NDF Personalized Diabetes Care. Dit model zorgt dat de behoeften, voorkeuren en mogelijkheden op het gebied van zelfmanagement van de patiënt centraal staan tijdens het gesprek. En het heeft als uitgangspunt dat zorgverlener en patiënt samen beslissen over de behandeling en persoonlijke doelen.

De drie producten van ‘Mijn diabetesjaargesprek’ hebben allen vier thema’s: medisch inhoudelijk (lijf), leefstijlgericht (leefstijl), persoonlijk (welzijn) en zelfmanagement (zelfzorg). U kunt deze producten eenvoudig zelf uitprinten en uitdelen of ophangen in uw praktijk.

 

Toelichting: De gesprekskaart kunt u meegeven en/of opsturen aan patiënten die binnenkort een afspraak hebben voor het diabetesjaargesprek. Op deze gesprekskaart staan 24 onderwerpen, die zijn verbeeld in aansprekende pictogrammen. De onderwerpen zijn zo samengesteld, dat alle facetten die u idealiter uit het jaargesprek wilt halen, eenvoudig voor het voetlicht komen. Patiënten kunnen voorafgaand aan het diabetesjaargesprek op deze gesprekskaart alvast aankruisen wat zij van belang vinden om te bespreken. Ook is er ruimte voor persoonlijke notities. Enkele vragen op de kaart stimuleren mensen om voorbereid de spreekkamer in te stappen.