Nederlandse Diabetes Federatie
De koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt

Amersfoort, 12 november 2013 - Op donderdag 14 november (Wereld Diabetes Dag) trekt de Diabetesbende door het land om het publiek te overvallen met een strip-act. De bendeleden gaan letterlijk uit de kleren om de naakte waarheid over diabetes te onthullen. Met deze opvallende actie willen de initiatiefnemers op Wereld Diabetes Dag het publiek confronteren met de enorme omvang en impact van volksziekte nummer 1.

De Diabetesbende trekt samen op met mensen met diabetes, waaronder leden van het diabetes jongerenpanel Young Voices. Zij zullen op straat omstanders hun persoonlijke verhaal vertellen en daarmee de naakte waarheid over hun leven met diabetes onthullen. Deze verhalen zijn niet de minste. Want diabetes is geen onschuldige aandoening. Hoe ga je om met de wetenschap dat je nooit meer van deze ziekte afkomt? Wat is er allemaal voor nodig om je diabetes de baas te blijven zodat je goed kunt blijven functioneren en hoe kun je de mogelijke risico's op complicaties beperken? Hoe hou je al deze inspanningen dag in dag uit vol?

Nederland telt bijna 1 miljoen mensen met diabetes. Dagelijks krijgen meer dan 140 mensen te horen dat zij diabetes hebben. Een diagnose voor het leven. De aandoening heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven en de levensverwachting van patiënten. Diabetes heb je namelijk 24/7 voor de rest van je leven. Dat betekent iedere dag letten op je voeding, meten, tabletten slikken en/of insuline toedienen en eventueel aanpassen. Daarnaast is diabetes 'hofleverancier' van hart- en vaatziekten, blindheid en amputatie van lichaamsdelen.

De Diabetesbende overvalt op Wereld Diabetes Dag (donderdag 14 november) in de ochtend verschillende locaties in Amsterdam. In de middag is de Diabetesbende te vinden te Rotterdam.

Wereld Diabetes Dag
Wereld Diabetes Dag vindt elk jaar plaats op 14 november, de geboortedag van Frederick Banting, die samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij die ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Wereld Diabetes Dag staat onder auspiciën van de Verenigde Naties die verklaren diabetes te zien als een ernstige bedreiging voor mensen, gemeenschappen en economieën.

De Diabetesbende is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) in samenwerking met Novo Nordisk. Zie ook www.werelddiabetesdag.nl of volg al het nieuws op twitter @wddnederland.