Op donderdag 14 november (Wereld Diabetes Dag) trekt de Diabetesbende door het land om het publiek te overvallen met een strip-act. De bendeleden gaan letterlijk uit de kleren om de naakte waarheid over diabetes te onthullen. De grime studenten van MBO College Zuid maken in de middag van 12 november adamskostuums van de diabetesbende.

De grimestudenten beschilderen de 'naakte waarheid pakken' met een hart en bloedvatenstelsel en een alvleesklier. Deze alvleesklier maakt bij diabetespatiënten weinig of geen insuline aan en wordt dan ook extra duidelijk weergeven op de pakken.

Met deze opvallende actie willen de initiatiefnemers op Wereld Diabetes Dag het publiek confronteren met de enorme omvang en impact van volksziekte nummer 1. De Diabetesbende trekt samen op met mensen met diabetes, waaronder leden van het diabetes jongerenpanel Young Voices. Zij zullen op straat omstanders hun persoonlijke verhaal vertellen en daarmee de naakte waarheid over het leven met diabetes onthullen. Deze verhalen zijn niet de minste. Want diabetes is geen onschuldige aandoening. Diabetes heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven en de levensverwachting van patiënten. Diabetes heb je namelijk 24/7 voor de rest van je leven. Dat betekent iedere dag letten op je voeding, meten, tabletten slikken en/of insuline toedienen en eventueel aanpassen. Daarnaast is diabetes 'hofleverancier' van hart- en vaatziekten, blindheid en amputatie van lichaamsdelen.

De studenten leggen op 14 november op het MBO College Zuid om 08.00u vande laatste hand aan de pakken en de grime van de bende. Rond half 10 zal de diabetesbende vanaf deze locatie de stad in trekken.