Nederlandse Diabetes Federatie
De koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt

De NDF en de Jan van Ooijenstichting startten in 2012 het project Diabetes en ramadan om de adviezen aan moslims met diabetes tijdens ramadan eenduidig te maken en de dialoog over dit onderwerp in de spreekkamer te bevorderen. De samenwerking resulteerde in een toolbox voor zorgverleners die met groot succes werd ingezet tijdens de ramadan van 2013 en 2014. Ook dit jaar verschijnt voorafgaand aan de start van Ramadan - 18 juni 2015 - een geupdate versie van de Toolbox. Daarnaast worden er, samen met maatschappelijk partner MSD, negen geaccrediteerde regionale nascholingen georganiseerd om verdere implementatie en inbedding van het onderwerp Diabetes & ramadan te bevorderen.

Data en inschrijving
De nascholing ‘Diabetes en ramadan: maak het bespreekbaar!‘ vindt in samenwerking met MSD Academy plaats en biedt een verdere verdieping op het onderwerp; er wordt o.a. ingegaan op de behandeling, risico’s, valkuilen en praktische casuïstiek. Zorgverleners krijgen direct toepasbare adviezen en professionele antwoorden op al hun vragen zodat zij nog beter het gesprek kunnen aangaan met hun patiënten die diabetes hebben en willen meedoen aan ramadan. Alle sprekers zijn vakkundig bijgeschoold op dit onderwerp door mevrouw dr. P.H.L.M. Geelhoed-Duijvestijn en de heer E.W. Meesters, beide internist en tevens bestuurslid van JvO.
Zorgverleners kunnen zich snel en eenvoudig online aanmelden via www.MSDAcademy.nl en ontvangen na aanmelding een bericht van deelname.

19 mei: Urmond
20 mei: Amsterdam, Leiden
2 juni: Den Haag, Eindhoven
4 juni: Groningen, Rotterdam
9 juni: Alkmaar
11 juni: Venlo

Over Diabetes & ramadan
Nederland telt ruim 900.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin velen van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ook veel mensen met diabetes maken de keuze om aan het vasten mee te doen. Tijdens ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden. Niet alleen voor patiënten, ook voor u als behandelaar kunnen diabetes en ramadan een lastige combinatie vormen. Daarom ontwikkelden de NDF en JvO, met medewerking van maatschappelijk partner MSD, de toolbox Diabetes en ramadan. De toolbox bevordert de dialoog over de diabetes en ramadan in de spreekkamer en ondersteunt behandelaars met praktische adviezen, zoals een medicatiekaart en aanpassingsschema’s. Hierbij wordt er vanzelfsprekend vanuit gegaan dat zorg uiteindelijk altijd maatwerk is.