Vanaf vandaag is het rapport “Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten” beschikbaar, een kennissynthese van onderzoek naar en implementatie van zelfmanagement in Nederland. Deze kennissynthese is uitgevoerd door Nivel, RIVM, CBOimpact en TNO. Het rapport is in opdracht van ZonMw geschreven, om hiermee de ondersteuning door professionals bij zelfmanagement te verbeteren, waarbij is samengewerkt met de coöperatie Zelfzorg Ondersteund!.

De NDF is partner van ZO! De Kennissynthese staat centraal in de sessie Zelfmanagement in de spreekkamer tijdens het NDF congres Nationale Diabetes Dag 2016, op 18 maart in Amersfoort.

Het ondersteunen van zelfmanagement leidt bij mensen met een chronische ziekte tot een betere gezondheid en een kleine daling van de zorgconsumptie. Maar om het potentieel van zelfmanagement ten volle te benutten moeten ondersteuning en interventies meer op maat worden geboden. Dat staat in een rapport over de zorg voor chronisch zieken.

Schat aan informatie
Met dit onderzoek is voor het eerste de effectiviteit van zelfmanagement goed onderbouwd. Met het rapport “Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten” willen de onderzoekers een overzicht bieden van de beschikbare kennis op het gebied van zelfmanagement bij chronische ziekte. Die kennis was tot dusver erg versnipperd. De onderzoekers hebben een meta-review gemaakt van onderzoek uit het buitenland en uit Nederland. Ook is duidelijk geworden welke factoren positief bijdragen aan het verder invoeren van zelfmanagement, zoals een interventie die op de wensen en behoeften van de patiënt is afgestemd en enthousiaste zorgverleners die ‘afvinklijstjes’ durven los te laten.

Meer onderzoek nodig
Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar zelfmanagement, is meer onderzoek nodig. Zo is het van groot belang om zicht te krijgen op wat bij wie het beste werkt. Maar ook onderzoek naar bijvoorbeeld kosteneffectiviteit is nodig voor structurele inbedding van zelfmanagement in de Nederlandse zorg. Op deze manier wordt nog duidelijker wat de meerwaarde is van het inzetten op zelfmanagement ten opzichte van de huidige werkwijze en kan persoonsgerichte zorg beter worden vormgegeven.

Inpassen in de dagelijkse praktijk
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kan zich vinden in de aanbevelingen van het rapport. “Persoonsgerichte zorg zit in de genen van de huisarts en zelfmanagement wordt een steeds belangrijker onderdeel van de zorg”, aldus directeur Rob Dijkstra. “Er is veel behoefte aan meer inzicht in welke ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van zelfmanagement het meest effectief zijn en in te passen zijn in de dagelijkse praktijk. De patiënt moet er uiteindelijk beter van worden.”

Het onderzoeksrapport Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten en de daarbij behorende bijlagen zijn te vinden op de website van Nivel. Voor meer informatie over het rapport kunt u contact opnemen met Monique Heijmans, projectleider Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.