De NDF Toolkit Persoonsgerichte diabeteszorg en preventie is uitgebreid met enkele communicatiemiddelen voor de doelgroep jongeren. De producten zijn opgeleverd vanuit het NDF Programma Jong en diabetes.

In de eerste plaats is van de populaire algemene gesprekskaart ‘Mijn diabetesjaargesprek’ een jongerenversie gemaakt. Onder de vier hoofdthema’s Lijf, Leefstijl, Welzijn en Zelfzorg worden steeds zes aspecten benoemd als onderwerp van gesprek. Onder Leefstijl bijvoorbeeld, komen aan de orde: eten en drinken; sport en bewegen; roken, alcohol en drugs; uitgaan en festivals; slapen; stress.

De gesprekskaart wordt ondersteund door de website jongerenmetdiabetes.nl. Een website die jongeren én ouders én zorgverleners verder helpt, met een bundeling van betrouwbare informatie, filmpjes en links. Over ongeveer alle aspecten waarmee jongeren met diabetes hebben te dealen in hun leven en zelfmanagement. De website heeft precies dezelfde indeling en opmaak als de gesprekskaart. Zie bijvoorbeeld onder Leefstijl de pagina Roken, alcohol en drugs.