Het Platform Diabetesgeneesmiddelen heeft als ambitie het verbeteren van de kwaliteit van diabetesgeneesmiddelenzorg en het bevorderen van gepast gebruik van diabetesgeneesmiddelen, met oog voor de sterke samenhang tussen hulp- en geneesmiddelen voor diabetes.

In 2023 heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een nieuwe koers ingezet, waarbij de bestaande structuur van de Ronde Tafel Diabeteszorg en de onderliggende werkgroepen (waaronder de werkgroep Geneesmiddelen) werd opgeheven. In plaats daarvan zijn er vier nieuwe platforms opgericht, waaronder het Platform Diabetesgeneesmiddelen. Dit platform is in 2024 officieel van start gegaan. 

Het Platform Diabetesgeneesmiddelen bestaat uit vertegenwoordigers van patiënten, zorgprofessionals en bedrijfsleden, en richt zich op:

1. Kennisdeling en samenwerking: Stimuleren van kennisdeling en samenwerking tussen bedrijven, zorgprofessionals en patiënten.

2. Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) en richtlijnen: Gezamenlijk monitoren van mogelijke knelpunten volgend uit het GVS en richtlijnen gerelateerd aan diabetesgeneesmiddelen:

  • Vergoedingsdossiers (en updaten richtlijnen).
  • Verstrekking en logistiek.
  • Problemen voorschrijven.
  • Inzet geneesmiddelen.

3. Biosimilars: Gezamenlijk monitoren verdere uitrol preferentiebeleid insulines/biosimilars met als doel:

  • Het borgen van patiëntveiligheid.
  • Het behoud van toegang tot therapieën met therapeutische meerwaarde.
  • Het bewaken van de van zorgverleners gevraagde inspanningen.

4. Vergoeding kansrijke behandelmethodes: In een zo vroeg mogelijk stadium afstemming bereiken welke (nieuwe) kansrijke behandelmethodes tot aanpassingen van het basispakket aan verzekerde zorg zouden moeten leiden. Die kunnen hierdoor eerder bij het Zorginstituut worden aangemeld om voor toelating te worden beoordeeld. De samenwerking maakt het mogelijk in 1 keer geneesmiddelen van diverse fabrikanten te beoordelen die behoren bij specifieke behandelingen.