Het Platform Stelsel heeft als ambitie uitwisseling en verbondenheid tussen platformleden over relevante beleidsmatige en politieke ontwikkelingen en om bij de politiek en beleidsmakers diabetes in Nederland beter op kaart te zetten vanuit een NDF-breed gedragen visie.
De NDF heeft de missie om als samenwerkend diabetesveld bepalend te willen zijn voor duurzame persoonsgerichte diabeteszorg en -preventie, die van hoge kwaliteit is en blijft, toegankelijk voor iedereen met (een hoogrisico op) diabetes en optimaal doelmatig. Daarom bepleiten wij een gezondheidszorgstelsel dat dusdanig is ingericht dat preventie, zorg en ondersteuning resulteert in 5 jaar langer leven in goede gezondheid en afname van 30% gezondheidsverschillen in 2030.
Een gezond stelsel draagt eraan bij dat mensen met diabetes in ‘goede gezondheid’ leven en kunnen blijven participeren in de samenleving, wat bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Zorg voor iedereen moet in gelijke mate beschikbaar en bereikbaar zijn, met name in relatie tot regionalisering. Innovatie die meerwaarde biedt voor mens en/of maatschappij moet ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden. Samenhangende wetgeving en beleid moeten vertrouwen, samenwerking en professionaliteit ondersteunen.
Een gezond stelsel betekent dat de mens met diabetes op beleidsniveau altijd in beeld is. De gezondheidsuitkomsten voor mensen met diabetes verbeteren, zoals bijvoorbeeld goede glucosewaarden en minder complicaties. De kortere levensverwachting van mensen met diabetes (gemiddeld -13 jaar) verdwijnt. Mensen met diabetes kunnen meer en gemakkelijker blijven participeren op school, de arbeidsmarkt en bij vrijetijdsbesteding. Bovendien zijn innovatieve genees- en hulpmiddelen optimaal en doelmatig beschikbaar.
Het Platform Stelsel bestaat uit vertegenwoordigers van beroepsgroepen, patiënten, zorgprofessionals en bedrijven en richt zich op:
- Uitwisseling van kennis en ervaringen over politieke en beleidsmatige ontwikkelingen rondom diabeteszorg en -preventie.
- Afstemming over en versterking van elkaars acties, waar mogelijk
- Signaleren van thema’s, momenten en manieren om ons gezamenlijke geluid in te brengen, resulterend in onder meer gezamenlijke inbreng rondom debatten, een opinieartikel, andere publicaties etc.