Het Zorginstituut heeft op hun website een belangrijke aanpassing gedaan in het advies over de vergoeding van continue glucosemonitoring (rt-CGM) en flash glucosemonitoring (FGM).
Uitspraak SKGZ
De aanpassing volgt uit een uitspraak van de SKGZ op 16 februari 2024, waarin het Zorginstituut advies heeft geleverd. Deze uitspraak heeft geleid tot een herziening van de informatie over de vergoeding van rt-CGM en FGM.
Uitwisselbaarheid FGM en rt-CGM
Volgens de nieuwe informatie van het Zorginstituut zijn rt-CGM en FGM in functionaliteiten steeds verder naar elkaar toegegroeid en worden ze als uitwisselbaar beschouwd, op voorwaarde dat rt-CGM even duur of zelfs goedkoper is dan FGM vanuit het basispakket. Als rt-CGM duurder is dan FGM, zijn ze niet automatisch uitwisselbaar. In dat geval wordt gekeken of de verzekerde tot de bestaande vijf indicaties voor rt-CGM behoort. Het is aan de zorgverzekeraar om te bepalen welk diabeteshulpmiddel in individuele gevallen doelmatig is.
Belangrijke stap voor sensorvergoeding
Dit besluit markeert een belangrijke stap in de richting van een bredere sensorvergoeding voor mensen met diabetes. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft constructieve gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen, en beschouwt deze aanpassing door het Zorginstituut als een positieve ontwikkeling en een belangrijke stap in de richting van een meer inclusieve en toegankelijke zorg voor mensen met diabetes en een hogere kwaliteit van leven. De NDF blijft zich inzetten voor verdere verbeteringen en zal de gesprekken met de betrokken partijen voortzetten.
Platform Diabeteshulpmiddelen
Deze uitbreiding is mede tot stand gekomen door het Platform Diabeteshulpmiddelen. Dit is een structurele samenwerking tussen partijen die in Nederland betrokken zijn bij goede diabeteszorg ter bevordering van de kwaliteit van diabeteshulpmiddelenzorg en het ondersteunen van het functioneringsgericht voorschrijven van diabeteshulpmiddelen. Daarbij is er oog voor de sterke samenhang tussen diabeteshulpmiddelen en diabetesgeneesmiddelen. Aan tafel zitten patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars, leveranciers en andere betrokkenen.