Patiënten met de erfelijke diabetesvorm MODY (‘Maturity Onset Diabetes of the Young’) krijgen nog vaak onterecht de diagnose diabetes type 1 of 2. Hierdoor ondergaan ze soms jarenlang de verkeerde behandeling. Om meer aandacht voor MODY te krijgen, is vorig jaar het door het Diabetes Fonds gefinancierde Actieplan ‘Eerdere herkenning van MODY’ van start gegaan. NDF participeert in dit initiatief samen met het Expertisecentrum Erfelijke Diabetes, LUMC, NVK werkgroep kinderdiabetes, DVN, EMGO/VUmc, Diabeter en het Erfocentrum.

Om de alertheid van zorgverleners op MODY te vergroten en om ‘verkeerde diagnostiek’ te voorkomen, zijn vanuit het actieplan inmiddels als nascholing twee e-learning modules ontwikkeld: één voor huisartsen en diabetesverpleegkundigen en één voor kinderartsen. Aan de hand van casuïstiek leren zorgverleners meer over deze erfelijke vormen van diabetes en hoe ze te onderscheiden. U kunt de e-learning modules hier vinden.

Ook zijn er vanuit het Actieprogramma nieuwe informatiebrochures ontwikkeld voor ouders met een kind met MODY 1, MODY 2, MODY 3 of MODY 5. Deze folders zijn gratis verkrijgbaar via het Erfocentrum: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..