Op 17 april 2020 viert de Nederlandse Diabetes Federatie haar 25 jarig jubileum tijdens NDD2020. Samen met honderden zorgverleners, vanuit al die disciplines die samen de NDF vormen.

“Eigenlijk is het jubileum van de NDF het jubileum van de eerste zorgketen in Nederland. Dat is iets om ongelooflijk trots op te zijn”, aldus NDF directeur Marja van Strien. “En daarom is het niet meer dan terecht om tijdens dit feestelijke congres de spotlight ook eens te richten op de zorgprofessional. De vraag ‘Hoe gaat het met u?’, is deze keer gericht aan de zorgverlener, aan u! Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen aan het onderzoek van professor Frank Snoek.

Klik hier om direct naar het onderzoek te gaan

 

Vitaliteit van diabetesveld

Het centrale thema van NDD2020 is Persoonsgerichte diabeteszorg en preventie. U verzorgt een keynote onder de titel ‘Hoe gaat het ondertussen met ons?’
Frank Snoek: “Natuurlijk moet het in de zorg draaien om de patiënt. Maar we moeten niet vergeten dat die zorg wordt gegeven door mensen. De persoon van de professional verdient aandacht!”

Want?
“We leven in een samenleving waarin we hoge eisen stellen aan professionaliteit. Constant presteren, innoveren, blijven leren. Eigen verantwoordelijkheid. De lat ligt altijd hoog. Ook in onze sector. Wat doet dat met ons? We hebben een mooi vak maar hoe is het gesteld met onze werkbeleving, onze motivatie, ons welbevinden? Het is belangrijk om daar een beeld van te hebben. Want ik durf gerust te stellen dat de gezondheid van de professional in hoge mate bepalend is voor de kwaliteit van de zorg.”

Dus het welzijn van de professional, de vitaliteit van het veld, heeft ook impact op de patiënt?
“Onderzoek laat die relatie inderdaad zien, ik zal daar in mijn lezing ook bij stilstaan. De impact is er in directe zin, op het individuele niveau tussen professional en patiënt. Maar je kunt je voorstellen dat er ook indirecte gevolgen zijn. Een sector die in de beeldvorming weinig vitaal overkomt is niet bepaald aantrekkelijk voor jongeren die een beroep moeten kiezen.”

Je vraagt voor je lezing de medewerking van het veld?
“Ik wil inderdaad graag weten hoe het met ons gaat, wat betreft werkdruk, stressklachten, burn-out, en dergelijke. Kortom, een actueel beeld van welzijn en vitaliteit van de diabetesprofessional. En ik ben ook nieuwsgierig naar tips: hoe blijf je als persoon en team gemotiveerd, hoe hou je jezelf en elkaar vitaal? Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen aan de enquête die online staat – dan help je mee aan een goed verhaal dat belangrijk is om te vertellen!”

NAAR HET ONDERZOEK
- Doe mee! Invullen kost slechts 5 - 10 minuten
- U ontvangt individueel geen uitslag
- De uitkomsten worden anoniem en op groepsniveau geanalyseerd en gepresenteerd