UPDATE: NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2021 is nu compleet + Dit jaar deels ook in print.

 

Bericht eerder gepubliceerd op 18 januari 2021:

Ramadan 2021 begint rond 12 april. Omdat de contactmomenten in de zorg vanwege corona beperkt zijn, raadt de NDF zorgverleners aan om het onderwerp diabetes en ramadan al vanaf februari in (e-)consulten mee te nemen. De update van de NDF Toolbox Diabetes en ramadan komt daarom ook deze maand al beschikbaar.

In print
De toolbox omvat verschillende producten, die digitaal worden aangeboden. Op veler verzoek komen dit jaar enkele producten ook in print beschikbaar: de medicatiekaart, de wachtkamerposter en de patiëntenflyer. Maatschappelijk partner Sanofi maakt dit mogelijk en zal ook de logistiek verzorgen.

Aanvragen kan nu al: per formulier. Levering volgt zodra het materiaal beschikbaar is. En vanzelfsprekend zolang de voorraad strekt.

NDF Toolbox Diabetes en ramadan
Voor mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan, is de maand een bijzondere uitdaging. Tijdens ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen is de kans groot dat ze ontregeld raken. Dat kan veelal voorkomen worden als de persoon die wil vasten en zijn zorgverlener ruim voor ramadan in gesprek gaan over een aanpak op maat.
Om dat gesprek te stimuleren en te ondersteunen publiceert de NDF de digitale Toolbox Diabetes en ramadan. De toolbox is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi en ZonMw.

Inhoud van de toolbox:
• Brochure Adviezen voor behandelaars
• Medicatiekaart
• Poster
• Flyer
• Scholingsmateriaal Diabetes en Ramadan
• Diabetes en Ramadan patiëntenvoorlichting
• Eetadvieskaarten - te vinden op de website eetstoplicht.nl