Vanaf vandaag is de door Amsterdam UMC ontwikkelde app MyDiaMate beschikbaar. Deze gratis app ondersteunt volwassenen met diabetes type 1 bij het ‘mentaal fit’ blijven. Veel mensen met diabetes type 1 blijken naast de medische zorg ook behoefte te hebben aan mentale ondersteuning.

De gebruiker krijgt - in eigen tempo en zonder hulp van een psycholoog - informatie, tips en oefeningen om beter om te gaan met stress, wisselingen in bloedsuikerwaarden, vermoeidheid en een sombere stemming. MyDiaMate kan worden gebruikt op de telefoon, een tablet of desktop.

MyDiaMate is ontwikkeld door het Diabetes Mentaal team van Amsterdam UMC, onder leiding van Frank Snoek, hoogleraar medische psychologie, en met steun van het Diabetes Fonds. Het project werd eerder door het Diabetes Fonds verkozen tot ‘Het Beste Diabetesidee’. Het Beste Diabetesidee is bedoeld om de gezondheid of kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren.

De app is uitgebreid getest door mensen met diabetes en is nu landelijk beschikbaar. In de komende twee jaar worden het gebruik van en de tevredenheid met de app onderzocht. De app wordt aangeboden op het platform van Minddistrict en wordt financieel ondersteund door Novo Nordisk.


Emotionele veerkracht
MyDiaMate is bedoeld om de emotionele veerkracht van diabetespatiënten te vergroten. Snoek: “Diabetespatiënten hebben dagelijks een hoop om over na te denken, zich zorgen over te maken en te regelen. Dat kan mentaal uitputtend zijn. En als iemand er mentaal slecht voor staat, wordt het nog moeilijker de diabetes goed te reguleren.”

"De app kan worden gezien als een zelfhulptraining en bevat concrete én evidence-based tips en tricks. Over de medische maar vooral de psychologische aspecten van diabetes. Die blijven vaak onderbelicht. Gebruik van de app kan mensen echt helpen zich beter te voelen ondanks hun diabetes.”

MyDiaMate is vanaf 1 maart te gebruiken via het platform van Minddistrict. Zie www.mydiamate.nl voor meer informatie en voor de instructies om het te installeren.

Let op: MyDiaMate is niet direct te downloaden uit de Apple Store of Google Play Store.