Nederlandse Diabetes Federatie
De koepel die mensen met diabetes, zorgverleners en onderzoekers verenigt

Het landelijk programma 2diabeat is officieel van start gegaan in twee wijken: Geitenkamp in Arnhem en Schilderswijk in Den Haag. Onder leiding van een lokale aanjager en ondersteund vanuit het landelijke programma werken professionals in zorg, welzijn en bedrijfsleven samen om bewoners te stimuleren tot een gezonde leefstijl. 2diabeat wil op meer locaties aan de slag!

Lokale aanpak
2diabeat is een landelijk programma binnen het Nationaal Preventieakkoord, gericht op het terugdringen van het aantal mensen met diabetes type 2. Er is gekozen voor een lokale aanpak omdat de directe leefomgeving van een individu een grote rol speelt in gedragsverandering en het aannemen van een gezonde leefstijl.

Leefstijlkaart
Belangrijk element van de aanpak is de Leefstijlkaart. Op een 2diabeat-locatie wordt al het aanbod rond gezond leven in kaart gebracht en wordt een breed netwerk van lokale actoren in stelling gebracht om mensen aan te zetten tot gezonder gedrag. Niet alleen professionals uit het medisch en sociaal domein, maar bijvoorbeeld ook medewerkers van sportscholen, werkomgevingen en supermarkten.

Lokale aanjager
Elke 2diabeat-locatie heeft zijn eigen gezicht, de lokale aanjager. Hij of zij brengt de lokale actoren samen, bouwt een netwerk, verbindt initiatieven, organiseert activiteiten en biedt ondersteuning. Daarbij is de aanjager schakel tussen lokale aanpak en landelijk programma. Zijn rol wordt gefinancierd door bijvoorbeeld gemeente of zorgverzekeraar.

2diabeat toolbox
2diabeat ondersteunt een 2diabeat-locatie verder met een toolbox die de actoren handvatten biedt om mensen te bereiken en te ondersteunen bij de leefstijlverbetering. Afgestemd op de wensen van de doelgroepen, kunnen ook nieuwe activiteiten worden gestart. Dit alles wordt vanuit het landelijke programma begeleid, ondersteund en onderzocht.

Doe mee met 2diabeat
2diabeat wil op meer plekken, wijken, dorpen aan de slag. Geïnteresseerden kunnen zich altijd melden voor een goed gesprek. Een, eventueel virtueel, bezoek aan Geitenkamp of Schilderswijk is ook zeker mogelijk. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Meer over Koploperslocatie Geitenkamp
Meer over Koploperslocatie Schilderswijk
Meer over: Doe mee met 2diabeat