De NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2022 staat online. De toolbox biedt ondersteuning aan zorgverleners die het gesprek aangaan met mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan. De update van dit jaar biedt behoorlijk wat nieuws

De centrale boodschap blijft dezelfde: anticipeer als team, praktijk of poli op ramadan om te voorkomen dat jouw patiënten ontregeld raken. Neem daarom nu een kijkje in de nieuwe toolbox want ramadan 2022 begint al rond 1 april.

Diabetes type 1
Een van de meest populaire producten uit de toolbox is de Medicatiekaart die zorgverleners antwoord geeft op de vraag hoe medicatie kan worden aangepast ten tijde van de ramadan. Tot nu toe was de Medicatiekaart afgestemd op de doelgroep van mensen met diabetes type 2. Echter, dankzij moderne diabetestechnologie is meedoen aan de ramadan nu soms, met juiste omstandigheden en professionele begeleiding, ook haalbaar voor mensen met diabetes type 1. Daarom biedt de toolbox nu ook een Medicatiekaart voor deze doelgroep.

Factsheet Meedoen-risico-inschatting
De combinatie diabetes en vasten cq grote verandering van dag- en eetpatroon, blijft hoe dan ook een uitdaging. En is niet zonder risico’s. De factsheet Meedoen-risico-inschatting is nieuw in de toolbox 2022 en een welkom instrument om risico’s objectief in beeld te hebben en neutraal te benoemen als onderdeel van het gesprek en de gezamenlijke besluitvorming.

Posters in meer talen
Wat heeft de toolbox verder te bieden?
  • Een voorlichtings-powerpoint, eveneens ter ondersteuning van het gesprek. Er zijn ook ingesproken versies van deze powerpoint beschikbaar, in de talen Turks, Riffijns en Darija
  • Een scholings-powerpoint voor huisartsen, praktijkondersteuners, diabetesverpleegkundigen en internisten
  • De bekende brochure met adviezen voor behandelaars. De brochure is aangepast, mede ingegeven door de internationale stand van zaken
  • Flyer en poster voor in de wachtkamer, met de boodschap: ‘Heb je diabetes en wil je meedoen aan ramadan? Maak dan een plan!’. De posters zijn beschikbaar in het Nederlands, Turks en Arabisch.

De NDF Toolbox Diabetes en ramadan is een samenwerking van de NDF, de Jan van Ooijenstichting en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijke partner Sanofi en ZonMw.