Met een korte online vragenlijst kunnen zorgverleners nagaan of ze mensen met diabetes op de juiste manier leren om zelf hun bloedglucosewaarden te meten. De Quickscan zelfcontrole bloedglucosewaarden is ontwikkeld door de EADV en het Nationaal Actieprogramma Diabetes. Op 4 maart wordt de digitale vragenlijst officieel gelanceerd op www.quickscanrichtlijnzelfcontrole.nl
De quickscan is bedoeld als extra hulpmiddel voor diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners bij het in praktijk brengen van de richtlijn Zelfcontrole Bloedglucosewaarden. Wie de quickscan invult, krijgt inzicht in de belangrijkste aspecten van de richtlijn Zelfcontrole Bloedglucosewaarden, de landelijke professionele norm voor zelfcontrole.
Aanbevelingen
De scan bestaat uit tien meerkeuzevragen. Wie een vraag beantwoordt, krijgt meteen feedback in de vorm van een korte uitleg die aangeeft in hoeverre de respondent op dit onderdeel voldoet aan de richtlijn. Ook wordt aangegeven welke verbetermogelijkheden er zijn. Daar waar mogelijk wordt verwezen naar (andere) richtlijnen of praktische sites met meer informatie. De aanbevelingen uit de quickscan kunnen na het invullen als één document gedownload worden voor later gebruik of om te printen. Ook kan het nuttige input zijn voor een praktijkbespreking.
Eenduidig
Diabeteszorgverleners werken sinds afgelopen jaar volgens een nieuwe landelijke norm, de Richtlijn Zelfcontrole Bloedglucosewaarden. Deze richtlijn maakt een einde aan de onduidelijkheid die er was rond zelfcontrole. De diabeteszorg legt er enerzijds de nadruk op dat mensen zoveel mogelijk zelf de regie over hun behandeling moeten hebben. Anderzijds waren er geen eenduidige afspraken over het meten van de glucosewaarde in het bloed. Die zijn er nu, met de komst van de richtlijn, wel.
Waar vind ik de quickscan?
De scan is te vinden op de site van de EADV (www.eadv.nl/), de site van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (www.actieprogrammadiabetes.nl) en rechtstreeks op www.quickscanrichtlijnzelfcontrole.nl. De quickscan kan ook met een tablet of smartphone ingevuld worden.