Het Nationaal Actieprogramma Diabetes nadert de afronding. In de vier jaar dat dit programma gelopen heeft, is een groot aantal producten opgeleverd ter verbetering van de kwaliteit van preventie en zorg voor mensen met diabetes. In de resterende maanden wordt de laatste hand gelegd aan de resterende NAD-projecten.

Een van deze nog lopende projecten is de implementatie van de e-Diabetes Kernset, die de digitale uitwisseling van gegevens over de behandeling van patiënten mogelijk maakt. Een ander recent gestart project levert een plan van aanpak waarmee regio's ook na afronding van het NAD verder kunnen. Daarnaast wordt nog gewerkt aan een implementatieplan voor het addendum preventie van de NDF Zorgstandaard.
De NAD Conferentie op 18 april 2013 moet een duidelijk beeld geven van wat het NAD heeft opgeleverd voor mensen met diabetes en voor zorgverleners. Het is in feite de bijeenkomst die de afronding van het NAD markeert, al loopt het programma nog door tot 1 juni.

Aan de hand van de praktijksessies kunnen diabeteszorgverleners in hun eigen regio concreet aan de slag met de implementatie van de vernieuwingen van de diabeteszorg die het NAD heeft opgeleverd. Ook krijgen de deelnemers een stappenplan mee voor hun eigen implementatietraject. Ter ondersteuning zijn vanuit het NAD een toolbox, best practices en diverse scholingsprogramma's ontwikkeld. De NAD-producten worden na afronding van het actieprogramma overgedragen aan de beroepsorganisaties in het diabetesveld. Daar gaat het ontwikkelproces verder, met onder meer het opzetten van aanvullende scholingsprogramma's.

Er is in de afgelopen vier jaar enorm veel werk verzet. Daar wordt terecht met trots op teruggekeken. Voor de Nederlandse Diabetes Federatie stoppen de ambities niet na afronding van het NAD. De federatie heeft de plannen voor de komende jaren opgetekend in het NDF Masterplan en heeft het initiatief genomen tot de Expeditie Duurzame Zorg samen met Rabobank, CZ, Novo Nordisk en TNO.

Het masterplan is een visiedocument dat nadruk legt op de regionale samenwerking in de diabeteszorg en -preventie. Dit wordt praktisch uitgewerkt in de Expeditie Duurzame Zorg, een unieke publiek-private samenwerking in de regio. Gemeenten, scholen, zorgverzekeraars, ggd'en, iedereen is gebaat bij goed systeem van preventie in de regio. Daarom verbinden een groot aantal organisaties zich aan de doelstelling om werk te maken van preventie en zorg, die op regionaal niveau op maat moeten worden georganiseerd. Want de regio is de plek waar de ambities van het NAD realiteit zullen worden, dichtbij de mens met diabetes en de diabeteszorgverlener en aangepast aan de lokale situatie.