20 maart 2013 vond in Utrecht de Werkconferentie patiëntprofielen plaats, georganiseerd door de NDF en TNO. Patiëntprofielen zijn een middel om zorg en preventie meer op maat in te richten, en er voor te zorgen dat elke patiënt die zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. De patiëntprofielen zorgen daarmee voor een verdere uitwerking (specificering) van de NDF Zorgstandaard.
NDF directeur Inge de Weerdt: "Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat tijdens een eerste bijeenkomst meteen zo concreet en vooral zo vol overtuiging werd gesproken over de meerwaarde van een onderwerp, in dit geval de ontwikkeling van patiëntprofielen."
De Weerdt: "Hiermee wil ik niet zeggen dat alles direct in kannen en kruiken is; we moeten er vooral voor zorgen dat de genoemde bezwaren zoals toename van bureaucratie en meer werk voor de zorgverleners één voor één worden aangepakt. Uitgangspunt is dat patiëntprofielen een hulpmiddel moeten zijn voor zorgverleners, om voor en met hun patiënten betere diabeteszorg en -preventie te realiseren. Alle aanwezigen op de conferentie, ruim 60 mensen uit het diabetesveld, werden gedurende de bijeenkomst en de gevoerde discussie hierover steeds enthousiaster. Dit geeft echt de motivatie en de overtuiging om in volle vaart met de ontwikkeling van patiëntprofielen te starten."
Over de werkconferentie
Onder de zeer deskundige leiding van voorzitter prof. dr. Dirk Ruwaard, hoogleraar 'Public Health and Health Care Innovation' werd op de conferentie een eerste stap gezet in het uitwerken en concretiseren van patiëntprofielen aan de hand van drie vragen:
- Wat verstaan we onder patiëntprofielen, en wat is de meerwaarde voor diabeteszorg en -preventie?
- Welke (hoofd)groepen kunnen we nu al onderscheiden in de praktijk binnen de populatie met (een hoog risico op) diabetes? 3. Zijn er binnen die hoofdgroepen specifieke kenmerken te benoemen die leiden tot een specifiek andere begeleiding/behandeling? Welke (combinatie van) kenmerken zijn dat dan?
Om de discussie te voeden, gaven prof. dr. Eelco de Koning, prof. dr. Guy Rutten en dr. Janielle van Alfen hun visie op de ontwikkeling van patiëntprofielen rondom patiënten met diabetes type 1, type 2 en kinderen. Dr. Wilma Otten (TNO) besteedde aandacht aan de thema's leefstijlbegeleiding en zelfmanagement. Vooruitlopend op het verslag van de werkconferentie, werd al snel duidelijk dat de mate van zelfzorg een belangrijke parameter is. Hiermee niet 'Zoek het zelf maar uit zorg' bedoelende! Ook het 'willing to change'- principe werd uitgebreid besproken.
Door hun actieve deelname en enthousiasme hebben de deelnemers de NDF en TNO van enorm veel handvatten voorzien om verder te gaan met dit traject. Vanzelfsprekend wordt in vervolgtraject opnieuw een beroep gedaan op de kennis en expertise van het diabetesveld.