Hoe kunnen we de dreigende diabetestrends, zoals beschreven in Diagnose Diabetes 2025, ombuigen? Gaan nieuwe technologieën de oplossing bieden? Bijvoorbeeld een technologie als het integrative Personal Omics Profile, kortweg iPOP. Een iPOP bevat informatie over het volledige DNA en andere, herhaaldelijk te meten systeembiologische grootheden. Met zo’n profiel kan het genetische risico en de vroegtijdige ontwikkeling van diabetes type 2 worden opgespoord en, met een aangepast dieet en leefstijl, worden voorkomen.
De bedenkers van de iPOP verwachten dat profilering op grote schaal het ideaal van een proactieve of P4-medicine mogelijk maakt: diabetes voorspellen (Predictive), op maat opsporen en behandelen (Personalized), voorkomen (Preventive) en de patient (van de toekomst) betrekken (Participatory). Een revolutie in de gezondheidszorg, waar een reactieve geneeskunde (genezen) verandert in proactieve (voorkomen), aldus de bedenkers van het concept.
De beloofde voordelen van P4 medicine: ziektelast en zorgkosten dalen. Maar wat vraagt deze omschakeling naar een proactieve geneeskunde van nu nog gezonde mensen (“healthy ill”), van artsen en zorgverleners? In hoeverre zijn mensen bereid hun gezondheid continu in de gaten te houden? En om hun leefstijl aan te passen als ze ziek dreigen te worden?

CSG Centre for Society and the Life Sciences en de NDF organiseren samen een publieksdialoog over diabetes type 2 en P4 Medicine, onder de titel: Iedereen aan de iPOP. Is het voorkomen van diabetes beter dan genezen? Een brede discussie over de wenselijkheid van de inzet van nieuwe technologieën bij het voorkomen of zeer vroeg opsporen van diabetes type 2. Met als hoofdvraag: kan de brede toepassing van iPOPs in de (publieke) gezondheidszorg bijdragen aan een verantwoorde preventieve zorg van diabetes?

U bent van harte welkom!
Een breed samengesteld panel zal in een Rondom 10 –setting over deze vraag debatteren. Patienten, healthy ill, behandelaren, zorgverleners, diabetologen, life scientists, ethici, public health, politieke jongeren. Bij deze nodigen wij u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn. Het gaat om een gefaseerde dialoog. De eerste publieksdialoog staat gepland voor vrijdagmiddag 4 oktober, van 13.00 tot 17.00 uur, in LUX Nijmegen, centrum voor publiek debat. Via de website van LUX kunt u kaarten voor de publieksdialoog bestellen (door op de knop “KOOP HIER UW TICKETS” te drukken en een account aan te maken). Beschikt u niet over internet, bel dan 06 38126785 om u aan te melden. De vervolgdialoog zal plaatsvinden tijdens het NDF congres Nationale Diabetes Dag, op 28 maart 2014.