Cultuursensitieve zorgverlening en leefstijlbegeleiding aan migranten en laaggeletterden
Pharos heeft in 2012 de training ABCDiabetes ontwikkeld met subsidie van het NAD. Deze training is bedoeld voor multidisciplinaire teams van zorgverleners in gezondheidscentra die zorg verlenen aan migranten en laaggeletterden. Met deze training verkrijgen zorgverleners meer kennis en inzicht in culturele aspecten van ziektebeleving en de leefstijl van (pre-)diabetespatiënten. Ook leren zij effectief te communiceren met hun patiënten.
De training bestaat uit twee dagdelen en wordt op locatie gegeven. Het unieke van de training is dat de samenstelling van de deelnemende groep multidisciplinair is waardoor er uitwisseling plaatsvindt tussen de verschillende disciplines en zij van elkaar kunnen leren. Klik hier voor de flyer.
Zorgverleners ervaren vaak moeite met hun zorgverlening aan migranten en patiënten die laaggeletterd zijn. Terwijl dit juist de groep patiënten is met een verhoogd risico op de ontwikkeling van diabetes als gevolg van een ongezonde leefstijl. Zorgverlening aan migranten wordt vooral bemoeilijkt door de taalbarrière, gebrekkige gezondheidsvaardigheden, culturele verschillen in ziektebeleving, andere opvattingen over leefstijl en andere verwachtingen ten aanzien van de gezondheidszorg.
Behoefte aan kennis en vaardigheden
Alvorens de training te ontwikkelen, is gesproken met verschillende zorgverleners om hun knelpunten en behoeften aan ondersteuning helder te krijgen. Hieruit bleek dat zij behoefte hebben aan kennis en vaardigheden om meer te kunnen bereiken bij hun patiënten, vooral als het gaat om gedragsverandering en therapietrouw. Basis voor effectievere zorg en leefstijlbegeleiding aan deze groepen is onder meer een goede (cultuur-sensitieve) communicatie, het kunnen afstemmen van adviezen en informatie op de (taal en het abstractie)niveau van de patiënt, wederzijds begrip en het werken aan een vertrouwensband. Daarnaast is inzicht in de complexiteit van gedragsverandering en de rol van cultuurbepaalde opvattingen daarbij gewenst.
Multidisciplinair en geaccrediteerd
De training bestaat uit twee dagdelen en wordt op locatie gegeven. Het unieke van de training is dat de samenstelling van de groep multidisciplinair is, waardoor huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten en andere zorgverleners binnen het centrum zoals apothekers, tegelijkertijd kunnen deelnemen. Hierdoor vindt er uitwisseling plaats tussen de verschillende disciplines en kunnen zij van elkaar leren.
Op dit moment is accreditatie verleend door de beroepsgroep KNGF, ABAN, (CvAH) en de EADV. Voor 2013 wordt ook accreditatie aangevraagd bij de NVvPO (voor praktijkondersteuners). Voor meer informatie over het aanbod kunt u contact opnemen met de coördinator Training van Pharos: Marian Moons,
Klik hier voor meer informatie over de training op de website van Pharos.