Zojuist heeft Expeditie Duurzame Zorg zich met het ondertekenen van een zogenoemde pledge aangesloten bij het Nationaal programma Preventie Alles is gezondheid. Dat gebeurde tijdens de startconferentie van het programma in het Corpus in Oegstgeest. NDF directeur Inge de Weerdt, die namens Expeditie Duurzame Zorg ondertekende, benadrukte in haar toelichting nogmaals dat een gezonde en vitale samenleving een gedeelde verantwoordelijkheid is. "We moeten nieuwe verbindingen leggen. Behandelkamer en spreekkamer kunnen niet zonder werkvloer en klaslokaal."
Met een pledge betuigen organisaties steun aan het programma.
Hieronder de tekst van de pledge Expeditie Duurzame Zorg – te beginnen bij Diabetes.
Ja, wij de Nederlandse Diabetes Federatie, CZ, Novo Nordisk en Rabobank – initiatiefnemers van Expeditie Duurzame Zorg, willen ons verbinden aan het Nationaal Programma Preventie 'Alles is Gezondheid'. Wij zijn van mening dat de gezondheid van de mensen in Nederland nog veel beter kan. Het verbeteren van de gezondheid draagt bij aan een vitale maatschappij en een vitale economie.
Wij erkennen dat we een belangrijke rol spelen bij de verbetering van de gezondheid van mensen.
Wij onderschrijven dat een brede aanpak gericht op preventie hierbij essentieel is, waarbij de gezamenlijke inzet van maatschappelijke partners en overheid onmisbaar is. Wij onderschrijven de doelstellingen van het Nationaal Programma Preventie 'Alles is Gezondheid (AiG)', te weten dat we de groei van het aantal chronisch zieken keren en gezondheidsverschillen tussen groepen mensen verkleinen.
Tevens onderschrijven wij dat de focus hiervoor gelegd wordt op:
- het bevorderen van de gezondheid van mensen en het voorkomen van chronische ziekten door een
integrale aanpak in de omgeving waarin mensen wonen, werken en leren;
- een prominente plek voor preventie in de gezondheidszorg;
- het op peil houden van de gezondheidsbescherming en nieuwe bedreigingen te keren.
Wij, de initiatiefnemers van de publiek private samenwerking Expeditie Duurzame Zorg – te beginnen bij diabetes, zullen de impact van AiG verbreden en verdiepen door ons actief in te zetten voor
- Duurzame zorg
met projecten en innovaties die bijdragen aan betere kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van (diabetes-) zorg en preventie. - Vitale samenleving
met projecten en innovaties die bijdragen aan vermaatschappelijking van de zorg, sociale innovatie en optimale participatie.
Wij doen dat in lokale proeftuinen omdat wij geloven in de innovatiekracht van regionale en lokale netwerken. Het niveau waar het écht gebeurt, waar écht afspraken gemaakt kunnen worden. In EDZ proeftuinen wordt werk gemaakt van een duurzaam gezondheids-beleid. Innovatief, productief. En altijd begeleid door onderzoek: om te leren en best practices te verzamelen. Met als doel: het opschalen van succes.
Wij dragen bij aan het monitoren en evalueren van de voortgang van onze hierboven genoemde activiteiten en leggen hierover jaarlijks verantwoording af.