Vormen van diabetes als bijvoorbeeld MODY en LADA noemen we zeldzaam. Maar alle zeldzame ‘gevallen’ opgeteld gaat toch om grote aantallen. Er wordt geschat dat er in Nederland zo’n 20.000 mensen met MODY zijn. Te vaak worden deze zeldzame vormen van diabetes niet herkend, waardoor er geen genetisch onderzoek wordt gedaan en veel patiënten soms jarenlang de verkeerde behandeling krijgen.

De multidisciplinaire NDF werkgroep Diabetes type anders gaat werken aan een praktische aanpak die zorgverleners helpt wat betreft herkenning, tijdige diagnose, tijdige doorverwijzing. Zie ook een eerder bericht daarover.

Internist Mariëlle Schroijen, voorzitter van de werkgroep: “Het is belangrijk dat we de hele keten in de werkgroep hebben zodat we iets ontwikkelingen wat in de praktijk ook echt werkt. We komen daarom graag in contact met eerstelijns zorgverlener die die hier interesse in heeft. We horen graag van je, dan plannen we een afspraak om een en ander wat uitgebreider te bespreken.”

Je kunt reageren naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.