Door recent onderzoek is de relatie tussen mondgezondheid en diabetes nog duidelijker geworden. Zo kunnen bij mensen met diabetes wel acht verschillende orale aandoeningen ontstaan. Van patiënten met ernstige parodontitis heeft één op de vier ook diabetes, vaak nog niet gediagnosticeerd. Onderzoek laat verder zien dat de behandeling van parodontitis de metabole instelling bij de diabetespatiënt verbetert.

Deze toolkit biedt een handige app en achtergrondinformatie om mondgezondheid een integraal onderdeel te laten zijn van goede diabeteszorg.

 


Screening parodontitis

Zorgprofessionals kunnen mensen eenvoudig op parodontitis screenen via een online calculator op www.parodontitisscreening.nl. Naast de uitslag van de calculator toont de website ook een advies waarin de patiënt wordt aangemoedigd regelmatig de tandarts te bezoeken. Daarmee wordt ook voldaan aan het advies in de NHG-richtlijn Diabetes mellitus type 2 om tweemaal per jaar de tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken.

 


Symposium mondgezondheid

Tijdens het symposium dat was georganiseerd ter gelegenheid van het vertrek van NDF-directeur Marja van Strien, gaven de twee nieuwe NDF-leden KNMT en NVMmondhygiënisten presentaties over het verband tussen mondgezondheid en diabetes.

De sprekers, prof. dr. Bruno Loos (ACTA - Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), dr. Victor Gerdes (Spaarne Ziekenhuis en AUMC) en prof dr. Josef Bruers (ACTA en KNMT), maakten het verband duidelijk aan de hand van nieuwe inzichten, klinische illustraties en praktische tools.

 

Presentaties

Publicaties