Gesprekstool Bewust Bewegen
Iedereen heeft baat bij voldoende bewegen. Maar voor mensen met een chronische aandoening is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Voor zorgverleners is het nogal een uitdaging om in de beperkte tijd die men heeft het gesprek over bewegen te voeren. De vernieuwde gesprekstool Bewust Bewegen ondersteunt zorgprofessionals met de juiste kennis, handvatten en adviezen als leidraad voor het gesprek met patiënten over de positieve impact van bewegen op specifieke chronische aandoeningen. De tool wordt aangeboden door Kenniscentrum Sport & bewegen.
Werkboek Beweging in de type 2-diabeteszorg
Uitgave van Mulier Instituut. Doel van het werkboek is om bewegen een ‘comfortabeler’ onderwerp binnen de zorg te maken en zo zorgverlening te verbeteren en het werkplezier van zorgverleners te vergroten.
Beweegkaart Samen thuis bewegen
Bas van den Goor Foundation, Menzis en SamenGezond ontwierpen de beweegkaart Samen thuis bewegen. Eenvoudige oefeningen, duidelijke plaatjes, iedereen kan meedoen.
Beweegcirkel
De Beweegcirkel is een handige tool die professionals helpt patiënten stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren om meer te bewegen.
Achtergrondinformatie
Beweegrichtlijnen
De beweegrichtlijnen geven advies over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid.
Bewegen voor mensen met (een hoog risico op) diabetes type 2
Diabetesspecifieke uitwerking van de generieke Zorgmodule Bewegen.
NDF Netwerkbijeenkomst 20 mei 2021: Diabetes + bewegen
Divers programma met interessante gasten
Journalist Dana Ploeger in gesprek met:
- Angela de Rooij van DVN. Als ervaringsdeskundigen onder elkaar zullen ze verhalen uitwisselen over hun worsteling met bewegen: wat beweegt jou?
- Kirsten de Klein, expert bij Kenniscentrum Sport en Bewegen, wordt ingezoomd op het belang van bewegen, wetenschappelijke onderbouwing en effectieve tools, zoals de Beweegcirkel.
- Bas van de Goor, hoe lukt het zijn foundation om hele groepen mensen aan het lopen te krijgen? Waarin zitten de succesfactoren?
- Tenslotte sportcoach Desiree Smit en fysiotherapeut Rypke Postma, over hun ervaringen met de doelgroep en het belang van een laagdrempelige aanpak