Voor mensen met diabetes, met een hoogrisico daarop of met pre-diabetes, voor allemaal is leefstijl cruciaal. Maar voor veel mensen is leefstijl een moeilijk en gevoelig onderwerp. Daarom is een goed gesprek zo belangrijk: over wensen, over blokkades, interesses, haalbare stappen.

Mijn Gesprek over leefstijl is een goede manier om het persoonsgericht te hebben over leefstijl en te komen tot gezamenlijke besluitvorming.
Deze tool is gebaseerd op het NDF Gespreksmodel / Mijn Diabetesjaargesprek

Mijn Gesprek over leefstijl bestaat uit vier leefstijl-thema’s: Voeding, Bewegen, Welzijn, Zelfzorg.
Elk thema is weer onderverdeeld in zes aandachtspunten. Onder het thema Bewegen is dat bijvoorbeeld: Fitter worden, Sterker worden, Minder zitten, Dagpatroon, Risico’s, Sporten.

Eigenlijk gaat het om een set van drie producten, die in wisselwerking het onderwerp leefstijl herkenbaar en laagdrempelig bespreekbaar maken.

  • Gesprekskaart
  • Spreekkamerkaart
  • Wachtkamerposter

 

Mijn Gesprek over leefstijl – gesprekskaart

Idealiter heeft de cliënt al voor het gesprek kunnen nadenken over wat hij graag zou willen bespreken. Daarvoor is de voorbereidingskaart, in te vullen door de cliënt. Hetzij thuis, hetzij in de wachtkamer.

 

Mijn Gesprek over leefstijl – spreekkamerkaart

De professional heeft in zijn spreekkamer nagenoeg dezelfde kaart op tafel liggen. Dat is de gesprekskaart, met suggesties om het gesprek goed te openen en te voeren.

 

Mijn Gesprek over leefstijl – Wachtkamerposter

De poster is een afbeelding van de voorbereidingskaart. De poster laat leefstijl zien als iets wat veel kanten heeft, waarover je kunt praten.

 

Mijn Gesprek over leefstijl – Tips