Deze rubriek is een samenwerking met Amsterdam UMC, Diabetescentrum/Diabetes Mentaal.

 

Volgens de NDF Zorgstandaard diabetes dient psychosociale zorg integraal onderdeel te zijn van goede diabeteszorg. Mensen met diabetes type 2 ontvangen psychosociale zorg primair van hun huisarts en praktijkondersteuner Somatiek en/of GGZ. Zo nodig kan naar de eerstelijnspsycholoog of specialistische GGZ worden verwezen. Psychosociale zorg voor mensen met diabetes behandeld in de tweede en derde lijn is primair de verantwoordelijkheid van het multidisciplinaire diabetesteam, waar de medisch psycholoog onderdeel van is. Voor specialistische psychologische en psychiatrische hulp wordt verwezen naar de GGZ.

 

Groepsprogramma's

 

Onbegeleide zelfhulp

ATTENTIE: Per 1 december 2022 gaat MyDiaMate tijdelijk uit de lucht. Dat heeft te maken met beëindiging van de lopende subsidie en een groot internationaal onderzoek dat de komende tijd plaatsvindt naar de effectiviteit van de app. Over de mogelijkheid om deel te nemen aan dit onderzoek volgt later meer informatie. Helaas is het voorlopig dus even niet mogelijk om MyDiaMate nationaal en kosteloos aan te bieden.
Ben je bestaande gebruiker van MyDiaMate? Je account zal dan per 1 december 2022 automatisch worden opgeheven, na deze tijd is het niet meer mogelijk om in te loggen.
Ben je nog nieuwsgierig naar MyDiaMate? Tot en met 30 november 2022 kun je nog een account aanmaken, ook daarna zal je account opgeheven worden.
Bij vragen kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Vragenlijsten

In de NDF Richtlijn Signalering en monitoring van depressieve klachten bij mensen met diabetes, zijn enkele signaleringsvragenlijsten voor depressieve klachten opgenomen. Hieronder bieden we de vragenlijsten separaat aan maar voor goed gebruik is het raadzaam kennis te nemen van de richtlijn: zie hieronder het kopje Richtlijnen.

 

Jong en diabetes

 

Richtlijnen

 

Achtergrondinformatie