Dat diabetes meer vormen kent dan type 1 en 2 is natuurlijk bekend. Toch wordt daar in de fase van diagnosestelling vaak aan voorbij gezien. Met gevolg dat mensen met een minder gangbare vorm van diabetes vaak (te) lang verstoken blijven van de juiste zorg.
Deze rubriek is bedoeld om zorgverleners te informeren en ondersteunen wat betreft herkenning, tijdige diagnose, tijdige doorverwijzing en therapeutische differentiatie.
Ook wordt geattendeerd op relevant voorlichtingsmateriaal gericht op patiënten-doelgroepen.
Differentiaal Diagnose Diabetes
Flowchart Differentiaal Diagnose Diabetes
De flowchart ondersteunt zorgverleners om, aan de hand van een structureel stappenschema, het juiste subtype diabetes vast te stellen. Werken volgens deze flowchart verhoogt de kans dat meer zeldzame typen diabetes niet over het hoofd worden gezien. Of met andere woorden: verhoogt de kans dat mensen de juiste diagnose en behandeling krijgen.
De flowchart is ontwikkeld door de NDF expertgroep Diabetes type anders. De expertgroep adviseert zorgteams om de flowchart als structurele werkwijze te implementeren.
Webpagina Differentiaal Diagnose Diabetes
De webpagina Differentiaal Diagnose Diabetes biedt een systematisch overzicht van verschillende (sub)typen diabetes. Elk type kan worden aangeklikt voor bondige informatie over kenmerken, diagnostiek, epidemiologie en extra aandachtspunten bij behandeling.
Het overzicht is ook als pdf beschikbaar. Tip van de expertgroep: “Print er een poster of bureaulegger van, als een permanente reminder dat diabetes meer kan zijn dan type 1 of 2. Het kan helpen om alert te zijn op wanneer je een andere diagnose zou moeten overwegen.”
Erfelijke diabetes
Erfelijke diabetes – Algemeen
We spreken van monogene diabetes, ook wel erfelijke diabetes genoemd, wanneer de diabetes wordt veroorzaakt door een verandering (mutatie) in één erfelijke eigenschap (gen). Dit in tegenstelling tot andere vormen van diabetes mellitus, zoals diabetes type 1 en type 2 waarbij erfelijke factoren wel een rol spelen, maar erfelijke factoren alléén niet voldoende zijn om type 1 of type 2 diabetes te ontwikkelen.
Voorlichtingsmateriaal voor patiënten
Erfelijke diabetes kennistest Diabetes Fonds
Een quiz aan de hand van stellingen. Elke stelling gaat over een kenmerk van erfelijke vormen van diabetes, waardoor iemand die de test doet eventueel kenmerken bij zichzelf kan herkennen. Bij herkenning van meerdere kenmerken wordt aangeraden naar de zorgverlener te gaan. Patiënten kunnen hiervoor een brief aanvragen, om aan hun zorgverlener te geven.
Erfelijke diabetes: hoe informeer je familieleden?
Heeft iemand een erfelijke vorm van diabetes, dan is het belangrijk dat hij of zij die informatie deelt in de familie. Deze brochure helpt daarbij.
Erfelijke diabetes – MODY
Spreekkamer tools
Voorlichtingsmateriaal voor patiënten
MODY verhalen
Mensen met de erfelijke diabetesvorm MODY vertellen over hun ervaringen en hoe belangrijk een juiste diagnose is. Ook vertelt internist-endocrinoloog Marielle Schroijen over hoe je MODY kunt herkennen, en wanneer de bel moet gaan rinkelen. Lees hun verhalen.
Achtergrondinformatie voor zorgverleners