Diabetes heb je 24 uur per dag, zeven dagen per week en gaat nooit meer over. Misschien ben je boos, wil je het negeren of ben je verdrietig? Je beseft heel goed dat je diabetes hebt, maar je wilt het gewoon niet. Deze gevoelens komen omdat je diabetes (nog) niet hebt geaccepteerd en worstelt met de impact die het op je leven kan hebben. Dit kan als gevolg hebben dat je niet genoeg aandacht besteed aan je diabetes.
Als je denkt dat je je diabetes eenmalig moet accepteren en het dan voor de rest van je leven hebt geaccepteerd, dan moeten we je helaas teleurstellen. Wat je wel kunt doen is er voor zorgen dat dit je niet hindert in je dagelijkse leven. Hoe je dat moet doen? Dat is voor iedereen anders en soms is het goed om dit samen met een ander te onderzoeken, bijvoorbeeld een diabetescoach. Diabetescoaches geven psycho-educatie (educatie over de wisselwerking tussen diabetes enerzijds en gedachten, gevoelens en gedrag anderzijds) en psychosociale ondersteuning (begeleiding bij emotionele en sociale problemen) aan mensen met diabetes.
Door veranderingen in je leven, kun je problemen ervaren met je diabetes die ervoor zorgen dat je weer moeite hebt met het accepteren van je diabetes. DVN geeft verschillende tips om je diabetes te leren accepteren. Vergeet niet dat iedereen met diabetes andere belemmeringen ervaart. Het is belangrijk om te zoeken naar wat voor jou goed werkt om je diabetes beter te accepteren.
Ben je benieuwd hoe andere jongeren met diabetes het accepteren van hun diabetes ervaren? Er zijn verschillende blogs over geschreven, bijvoorbeeld deze op Stichting ééndiabetes. Diabetescentrum Heideheuvel - Klinische diabetesrevalidatie en zorggroep Adelante - met het behandelprogramma GRIP - zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen/jongeren die veel moeite hebben om met hun diabetes om te gaan.
In november 2019 wonnen Anne en Sanne van Stichting ééndiabetes het Beste Diabetesidee 2019 (initiatief van het Diabetes Fonds) om een Diagnosemagazine voor jongvolwassenen te ontwikkelen.