Voor een goed leven is ontspanning belangrijk: vrienden met wie je ervaringen en verhalen kunt delen, sociale contacten, het leuk hebben op school, leuke dingen doen en genieten van je vrije tijd, en sporten.
Vakantie
Met diabetes is een goede voorbereiding op de vakantie belangrijk vanwege alle diabetesmiddelen die mee moeten. Ook een ander dag- en nachtritme, ander eten, tijdsverschil en een ander klimaat, kunnen invloed hebben op je bloedsuikerwaarden. Een paar tips om veilig met diabetes op vakantie te gaan:
- Verdiep je in je vakantiebestemming. Noteer bijvoorbeeld van tevoren in de taal van het land van bestemming belangrijke zinnen, zoals ‘Ik heb diabetes’. Eetgewoonten kunnen verschillen. Je kunt de eetgewoonten van tevoren met je diëtist bespreken. In sommige landen wordt de bloedsuikerwaarde in een andere eenheid gemeten.
- Andere weersomstandigheden hebben invloed op je bloedsuikerwaarden. Je medicijnen, en vooral je insuline, kunnen niet tegen te hoge of lage temperaturen en schommelingen in temperatuur. Tip: gebruik bijvoorbeeld een koeltasje om je insuline op temperatuur te houden.
- Tijdsverschil zorgt voor een uitdaging voor het regelen van je bloedsuiker. Afhankelijk van je reisduur, reisbestemming en persoonlijke voorkeuren kun je je insulineschema of dosering aanpassen. Ook het verzetten van de tijd op je insulinepomp kan handig zijn. Bespreek met je arts of diabetesverpleegkundige van tevoren je reis en behandeling door. Meer tips vind je op pagina Diabetes en reizen met tijdsverschil van Diabetestype1.nl.
- Het is slim om ruim voldoende (reserve)materialen (een eventuele reserve pomp (te huur of leen, informeer bij je pompfabrikant en/of diabetesverpleegkundige), meter en pennen) mee te nemen.• Het is slim om ruim voldoende (reserve)materialen (een eventuele reserve pomp (te huur of leen, informeer bij je pompfabrikant en/of diabetesverpleegkundige), meter en pennen) mee te nemen.
- Vraag voor vertrek een medische verklaring over je diabetes en eventuele andere aandoeningen aan je arts of diabetesverpleegkundige.
- Bij je apotheek kun je een overzicht krijgen met welke medicijnen en hulpmiddelen je gebruikt. Merknamen kunnen in het buitenland anders zijn, dus ken de stofnaam.
- Neem je medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk dat het gaat om een geneesmiddel en geen genotsmiddel, dat specifiek aan jou verstrekt is door de apotheek (te zien aan het etiket op het doosje met jouw gegevens erop). Ook kan het handig zijn om je medicijnen en materiaal te verdelen over verschillende tassen, zodat je bij diefstal of kwijtraken niet gelijk zonder zit. Mocht je toch in de problemen raken met je materialen, denk dan alvast na over een noodplan. Zoek bijvoorbeeld uit waar een huisartsenpost zich bevindt of waar een apotheek zit.
Er zijn verschillende websites met meer tips, zoals Vakantie en diabetes van het Diabetes Fonds, Vakantie van diabeteswiki en Met diabetes op vakantie van Diabeter. Op DVN is een paklijst en een medische verklaring in verschillende talen te vinden. In dit filmpje wordt uitleg gegeven over vliegen met diabetes.
Via JDRF is een boek te bestellen met persoonlijke ervaringen, tips, adviezen en paklijsten die samen met internisten en diabetes verpleegkundigen zijn opgesteld voor reizen met diabetes.
Wil je samen met andere jongeren met diabetes op vakantie? Kijk dan eens bij de Bas van de Goor Foundation. Zij organiseren o.a. sportkampen voor jongeren. Door sommige zorgverzekeraars worden (therapeutische) vakantiekampen vanuit het aanvullende pakket vergoed. Kijk bij je eigen zorgverzekering of dit ook voor jou geldt.