Sporten en bewegen is goed voor je. Je hoeft niet altijd te sporten om voldoende te bewegen. Ook lopen of fietsen naar school is gezond. Jongeren met diabetes die voldoende bewegen zijn vaak beter in te stellen. Soms duurt het even voordat het lukt, maar met goede informatie en wat tijd, zorgt sporten er bijna altijd voor dat je minder insuline nodig hebt en minder schommelt. Lees meer over sporten en bewegen bij het gebruik van een insulinepen en insulinepomp

De angst om een hypo te krijgen tijdens het sporten, is voor sommige mensen met diabetes een drempel. Het kan zelfs een reden zijn om helemaal niet meer te sporten. Iedereen met diabetes reageert anders, maar bij veel mensen helpt het om een korte krachttraining te doen voor een gewone sporttraining. Van krachtsport stijgen de glucosewaarden. Deze hoge glucosewaarden kunnen een hypo voorkomen in de training erna. 

Voor sporten met diabetes in een teamverband bij een vereniging is het belangrijk om je trainer/coach goed te informeren over je diabetes. Zodat hij/zij weet hoe te handelen, bijvoorbeeld bij een hyper of hypo. Ook is het slim om je teamgenoten te vertellen over je diabetes, zodat ze begrijpen waarom je soms opeens moet eten of tijdens een wedstrijd (even) niet meer mee kan doen.  

Wil je graag sporten op hoog niveau? Ook dat kan met diabetes (kijk maar naar olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor of voetballer Jan-Arie van der Heijden). Het is vooral belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt. Bespreek je sportwensen met je diabetesteam om een persoonlijk beweegplan om te zetten. 

 

Extra aandacht voor diabetes

Lijkt het je fijn en gezellig om te sporten met anderen met diabetes? Dat kan! De Bas van de Goor Foundation zet zich in om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en bewegen. Ze organiseren veel verschillende activiteiten en evenementen, specifiek voor jongeren zijn er sportkampen, het ONE festival en sportdagen. Ook geven ze persoonlijk advies. Fitness je graag? Misschien is een sportschool met het keurmerk ‘oog voor diabetes’ iets voor jou. Dit zijn sportscholen waar de medewerkers weten hoe ze iemand met diabetes moeten begeleiden. Meer tips en adviezen over diabetes type 1 en bewegen staan op Diabetestype1.nl, DVN of de Bas van de Goor Foundation. Kijk ook eens bij de vergoedingen binnen je zorgverzekering. Door sommige zorgverzekeraars worden (therapeutische) sportkampen vanuit het aanvullende pakket vergoed.