Sporten en bewegen zijn goed voor je. Je hoeft niet altijd te sporten om voldoende te bewegen. Ook lopen en fietsen zijn gezond. Als je voldoende beweegt, ben je vaak beter in te stellen. Soms duurt het even voordat het lukt, maar met goede informatie en wat tijd, zorgt sporten er bijna altijd voor dat je minder insuline nodig hebt en minder schommelt. Lees meer over sporten en bewegen bij het gebruik van een insulinepen en insulinepomp

Bang voor een hypo?
Wil je wel sporten, maar ben je bang om een hypo te krijgen? Dat kan voor sommige mensen met diabetes een reden zijn om helemaal niet meer te sporten. Heel jammer, want sporten met diabetes kan! Wel met de juiste voorbereidingen.

Iedereen met diabetes reageert anders op sport. Soms helpt het om een korte krachttraining te doen voor een gewone sporttraining. Van krachtsport stijgen de glucosewaarden. Deze hoge glucosewaarden kunnen een hypo voorkomen in de training erna.

Sporten in teamverband
Sport je in teamverband? Dan is het belangrijk om je trainer/coach goed te informeren over je diabetes. Zo weet hij/zij hoe te handelen, bijvoorbeeld bij een hyper of hypo. Ook is het slim om je teamgenoten te vertellen over je diabetes, zodat ze begrijpen waarom je soms opeens moet eten of tijdens een wedstrijd (even) niet meer mee kan doen.

Topsport en diabetes
Wil je graag sporten op hoog niveau? Ook dat kan met diabetes. Kijk maar naar olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor en andere topsporters. Het is vooral belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt. Bespreek je sportwensen met je diabetesteam om een persoonlijk beweegplan om te zetten.

 

Extra aandacht voor diabetes

Zou je graag willen sporten met anderen met diabetes? Dat kan! De Bas van de Goor Foundation organiseert veel verschillende activiteiten en evenementen. Specifiek voor jongeren zijn er sportkampen, sportdagen en het ONE festival. Ook geven ze persoonlijk advies.

Fitness je graag? Misschien is een sportschool met het keurmerk ‘oog voor diabetes’ iets voor jou. Dit zijn sportscholen waar de medewerkers weten hoe ze iemand met diabetes moeten begeleiden.

Meer tips en adviezen over diabetes type 1 en bewegen staan op Diabetestype1.nl, DVN of de Bas van de Goor Foundation. Kijk ook eens bij de vergoedingen binnen je zorgverzekering. Door sommige zorgverzekeraars worden (therapeutische) sportkampen vanuit het aanvullende pakket vergoed.