Waarschijnlijk breng jij veel tijd door met vrienden en leeftijdsgenoten; op school, met uitgaan, op vakantie. Vrienden kunnen je steunen, bijvoorbeeld door te letten op hoe het met je gaat, maar vooral door afleiding en plezier. Sommige jongeren zijn heel open over hun diabetes naar vrienden. Anderen betrekken hun vrienden nauwelijks bij hun diabetes. Tips om het vrienden te vertellen staan op de pagina Begrip omgeving

Je kunt je vrienden naast informeren, ook op een leuke manier betrekken bij je diabetes. Laat vrienden bijvoorbeeld raden hoeveel koolhydraten er zitten in dat frietje in de pauze of na het uitgaan. Hoe normaler jij met je diabetes omgaat, hoe normaler het waarschijnlijk voor je vrienden wordt en hoe meer zij je kunnen steunen.

Ondanks dat ze het beste met jou voor hebben, blijft het moeilijk voor mensen zonder diabetes om zich echt in te beelden hoe het is om diabetes te hebben. Uit onderzoek is bekend dat jongeren met diabetes zich onbegrepen kunnen voelen door hun leeftijdsgenoten. Contact met andere jongeren met diabetes kan helpen . Er zijn verschillende (online) groepen voor jongeren met diabetes, zoals DVN Jong, Stichting ééndiabetes, diverse Facebookgroepen (zoals Jong met Diabetes en Jongvolwassen en Diabetes) en online ‘influencers’ (via YouTube en Instagram #T1D, #deeljebetes, #eendiabetessquad). Via de Bas van de Goor Foundation kun je sporten met andere jongeren met diabetes. Op Stichting ééndiabetes vind je een overzicht van manieren om met andere jongeren met diabetes in contact te komen.