Complicaties

Diabetes kan op termijn gevolgen hebben in je hele lichaam. Minstens de helft van de mensen met diabetes krijgt vroeg of laat te maken met complicaties. Dit wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikers die (op den duur) je bloedvaten en zenuwen beschadigen. Zelf kun je veel doen om de kans op complicaties te verkleinen. Het helpt om een stabiele bloedsuikerspiegel te hebben. Maar zeker ook gezond leven (gezond voedingspatroon, matig alcoholgebruik, niet roken, voldoende bewegen) en regelmatige controles (stabiele bloedsuiker, controle voeten, bloeddruk en bloedvetten, urine- en oogtesten) verkleinen de kans op problemen.

Als je toch complicaties krijgt, dan zijn er gelukkig steeds betere behandelingen voor complicaties. Op de pagina Complicaties van diabetes van het Diabetesfonds lees je meer of op de pagina Complicaties van Diabetestype1.nl.

 

Zwangerschap

Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn op het moment dat je zwanger wilt worden. Maak je geen zorgen als je bloedsuiker nu nog niet stabiel zijn. Onstabiele bloedsuikerwaarden uit het verleden verkleinen de kans op een gezonde zwangerschap niet. Het is wel belangrijk dat je voor je zwanger wordt, bij voorkeur minimaal 6 maanden, stabiele bloedwaarden hebt en dat je HbA1c onder de 53 mmol/mol is. Ook mag je bijvoorbeeld bepaalde bloeddruk medicijnen niet gebruiken. Spontaan zwanger worden is daarom geen goed idee en geeft een groot risico voor jou en voor het kind. Zorg er dus voor dat je altijd betrouwbare anticonceptie gebruikt. Meer weten over een kinderwens en diabetes? Lees verder op de pagina Kinderwens van DVN. Ben je al zwanger, lees dan hier verder.