Zelfstandig worden en voor jezelf zorgen moet iedereen leren. Voor de een is dit wat makkelijker dan voor de ander. Dat is niet erg, fouten maken hoort er bij.
Uit huis gaan
Het is zover, je verlaat het ouderlijk huis en gaat op kamers of samenwonen. Voor veel jongeren, en hun ouders, een spannende stap. Voor jongeren met diabetes misschien nog spannender. Je ouders zijn niet meer in de buurt om bijvoorbeeld te reageren op acute situaties (zoals hypo’s ’s nachts). Je nieuwe omgeving, bijvoorbeeld je huisgenoten, zijn waarschijnlijk nog niet bekend met diabetes en wat ze moeten doen als jij bepaalde symptomen hebt. Het kan fijn zijn om met je huisgenoten in gesprek te gaan over je diabetes. Zorg in ieder geval voor dat minstens één huisgenoot weet wat te doen bij bepaalde symptomen. Voor je huisgenoten kan het fijn zijn om hen vragen te laten stellen aan jou. Tips over hoe je anderen kunt vertellen over je diabetes vind je op de pagina Begrip omgeving.
Wanneer je verhuist naar een andere stad, kan dit gevolgen hebben voor je zorg. Vaak valt dit samen met de transitie naar de volwassenenzorg. Bespreek je wensen en behoeften (bijvoorbeeld van ziekenhuis wisselen, andere (digitale) consultvormen, apotheken in beide woonplaatsen etc.) met je behandelteam. Digitale consultvormen zijn bijvoorbeeld mogelijk met apps als ‘Beter Dichtbij’ en ‘Zorg Messenger’.
Autorijden
Autorijden met diabetes kan in de meeste gevallen prima. De meeste jongeren ervaren alleen (helaas!) dat het aanvragen van je rijbewijs behoorlijk lang kan duren. Voordat je na het halen van je rijexamen je rijbewijs in handen hebt, moet je eerst een Verklaring van Geschiktheid krijgen. Daarvoor moet jij een gezondheidsverklaring en jouw arts een Diabetes Mellitus vragenlijst invullen. Vervolgens moet je een medische keuring ondergaan. Dit alles duurt al snel 4 maanden en helaas zijn er ook kosten aan verbonden. Op Diabetestype1.nl en DVN worden alle stappen uitgebreid toegelicht. Op de website van het CBR vind je de meest actuele informatie over diabetes en auto rijden.
Verzekeringen
Wanneer je 18 wordt moet je een eigen zorgverzekering hebben. De meeste jongeren krijgen zorgtoeslag. Het kiezen en afsluiten van een zorgverzekering is met diabetes vaak net wat anders dan zonder diabetes. Bij het afsluiten van een zorgverzekering is het belangrijk om goed te kijken van welke vergoedingen je in de toekomst gebruik wilt maken (zoals diëtist, medische hulpmiddelen etc.). Op Studentenverzekeringen vind je veel informatie, onder andere over het eigen risico en de zorgtoeslag. Op Zorgwijzer staat informatie over vergoedingen bij diabetes en kun je verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Via DVN kun verschillende zorgverzekeringen afsluiten of een korting krijgen op je premie.
Voor het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Als je diabetes hebt, is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering lastig(er). De premies zijn vaak torenhoog en in sommige gevallen word je zelfs geweigerd. DVN heeft ook voor de overlijdensrisicoverzekering een samenwerking gezocht om het afsluiten van de verzekering goedkoper, sneller en haalbaarder te maken. Via DVN kun je ook met korting een arbeidsongeschiktheidsverzekering, insulinepompverzekering, autoverzekering, ongevallenverzekering, reis- en annuleringsverzekering en uitvaartverzekering afsluiten.