Met diabetes type 1 kun je gelukkig bijna alles eten. Omdat iedereen verschillend reageert op eten en drinken en koolhydraten is het lastig om concrete tips te geven. Wel is het belangrijk een goede balans te vinden tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Een diëtist kan je hierbij helpen. In elk ziekenhuis is een diëtist in het diabetesteam beschikbaar voor jou.

 

Gezond eten, moet dat? 

Voor iedereen geldt dat, of je diabetes hebt of niet, lekker en gezond eten belangrijk is. Op de website van het Voedingscentrum vind je tips over gezond eten zoals de Schijf van Vijf en recepten. Maar waar moet je extra op letten met diabetes? Op het internet vind je helaas ook veel onbetrouwbare informatie over voeding of worden allerlei diëten gepromoot zonder dat daar een goede onderbouwing voor is.

Alle inzichten uit betrouwbaar onderzoek staan bij elkaar in de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2022.

Bij het Diabetes Fonds kun je de brochure Lekker en gezond eten met diabetes aanvragen, met daarin veel tips en adviezen.

 

Koolhydraten, hoe zit dat?

Via het Voedingscentrum vind je algemene informatie over koolhydraten. Op diabetestype1.nl vind je informatie over koolhydraten en diabetes, bijvoorbeeld over de soorten en het tellen ervan. Voor het tellen van koolhydraten is het handig als je het etiket van een product goed kunt lezen. Ook zijn er verschillende apps die je kunnen helpen bij het rekenen met koolhydraten, zoals Mijn Eetmeter. Of kijk op de website van Stichting ééndiabetes voor praktische tips over omgaan met snelle en langzame koolhydraten.

 

Glycemische index, wat is dat?

De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De factsheet glykemische index en het Voedingscentrum geven hier meer uitleg over.

 

Zoetstoffen, wel of niet gebruiken

Zoetstoffen vervangen suiker, of een deel daarvan, in bijvoorbeeld frisdranken, sap, yoghurt, jam, snoep of koek. Ze zorgen ervoor dat deze producten even zoet smaken als producten waar meer suiker in zit, maar ze bevatten minder calorieën. Als je je houdt aan de maximale hoeveelheden zoetstoffen per dag, kun je ze veilig nemen. Bijvoorbeeld als je niet te veel koolhydraten binnen wil krijgen, zoals bij suiker. Want van koolhydraten gaat je bloedsuiker omhoog. Maar ook in sommige suikervervangers zitten koolhydraten als vulstof, dus kijk op het etiket bij de ingrediënten!

Meer over zoetstoffen vind je hier en op de website van het Diabetes Fonds

 

Traktatie, kan dat?

Kinderen op de basisschool willen natuurlijk geen uitzondering zijn als er wordt getrakteerd. Wel is het handig vooraf te weten hoeveel koolhydraten er in de traktatie zitten. Dan kunnen ze hun eigen tussendoortje vervangen door de traktatie of een deel ervan nemen. Handige tips vind je hier.

 

Vet in je voeding

Vet is een belangrijke voedingsstof. Zonder vet kun je de vetoplosbare vitamines A, D en
E niet opnemen in je lichaam. Vet heb je dus nodig. Wel zijn er goede en verkeerde vetten. Hoe dat precies zit, lees je hier.

 

Over pizza, patat en pannenkoeken

Hoe kan het dat je na een maaltijd met veel vet en veel koolhydraten toch soms een hypo krijgt? En laat op de avond een hoge bloedglucosewaarde? Dit komt doordat het vet van deze maaltijden/voedingsmiddelen langer in je maag blijft. Denk bijvoorbeeld aan pasta met kaas, rijst met een vette saus of vet vlees zoals babi pangang. Je hebt langer een vol gevoel. Het duurt dus langer voordat de voeding in de darm is, daar waar de koolhydraten worden opgenomen. Hoe je toch goed je bloedglucose kunt regelen, lees je hier.