Gezin

Jouw diabetes beïnvloedt naast jouw leven waarschijnlijk ook het leven van je ouders en, als je ze hebt, van je broers of zussen. Het kan voor jouw ouders bijvoorbeeld lastiger zijn om jou los te laten dan je broers of zussen. Ervaar je dit? Ga er dan over in gesprek met je ouders. De oudercursus Los Vast van het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN) kan je ouders mogelijk helpen. Meer informatie over loslaten en het overdragen van verantwoordelijk vind je op de pagina Levensfase.

Ook je broers en/of zussen kunnen het moeilijk hebben met jouw diabetes. Naast bijvoorbeeld de praktische impact op het dagelijks leven in het gezin, kan het bij broers en/of zussen zorgen voor stress, eenzaamheid, angst, schuldgevoelens. Ze kunnen ook opstandig en/of jaloers worden, omdat jij vanwege jouw diabetes extra aandacht krijgt. Hier hoef jij je niet schuldig over te voelen – jij kan er immers ook niets aan doen dat je diabetes hebt – maar het is wel enorm belangrijk om dit uit te praten binnen je gezin.

Praktische tips voor in je gezin vind je op de website Mijn tiener heeft diabetes, bijvoorbeeld specifiek over de relatie tussen ouders, broers en zussen en praktische tips voor het dagelijks leven in het gezin. Bij Stichting Kinderdiabetes kun je als gezin terecht, bijvoorbeeld voor (lokale) gezinsactiviteiten, buddy’s of lotgenotencontact.

 

Relatie

Jouw diabetes beïnvloedt naast jouw leven waarschijnlijk ook het leven van je partner. Wat het effect is, is afhankelijk van hoe jij en je partner ermee om gaan. Open zijn over je diabetes met je partner is het belangrijkste advies. Bespreek zowel wat diabetes is en wat diabetes voor jou betekent als wat het met je partner doet. Voor iedere jongere is het beste moment waarop je aan je nieuwe partner vertelt dat je diabetes hebt anders. Bepaal voor jezelf wat je wanneer met je partner wilt bespreken. Probeer, als je eraan toe bent, ook gevoeligere onderwerpen te bespreken, zoals seks en zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren met diabetes steun ontvangen van hun partner, zowel emotionele steun (bijvoorbeeld een luisterend oor en motivatie) als praktische steun (bijvoorbeeld hulp tijdens hypo of insuline ophalen). Daarnaast kwam ook uit het onderzoek dat wanneer de partner zorgen heeft over diabetes, dit soms tussen hen in komt te staan. Om dit (zoveel mogelijk) te voorkomen, is het slim om je diabetes bespreekbaar te maken en te houden. Meer informatie vind je op Diabetestype1.nl.