Ongeveer 17.000 jongeren (11-25 jaar) hebben diabetes. Diabetes is er 24 uur per dag, 7 dagen per week. Prikken, meten, rekenen en spuiten, dag in dag uit. Er komt heel veel kijken bij diabetes, hoe past dit in het dagelijks leven van school, werken, sporten en eten? Om goed met je diabetes om te kunnen gaan, moet je van alles weten en leren. Bijvoorbeeld:

• Hoe meet ik mijn bloedsuiker en wat betekent de uitslag?
  • Wat zijn hypo’s en hypers, hoe voel ik ze aankomen en wat moet ik dan doen?
  • Hoe moet ik insuline toedienen, via een spuit of een insulinepomp?
  • Wat zijn koolhydraten en welk effect hebben ze op mijn bloedglucose?
  • Op welke (simpele) manieren kom ik achter de hoeveelheid en soort koolhydraten (snel of langzaam)  in voeding?

Hierbij helpt jouw diabetesteam in het ziekenhuis jou. Je zult misschien ook vragen hebben over je diabetes en de impact ervan op je dagelijks leven die je niet aan je diabetesteam wilt of kunt stellen. Op deze website vind je informatie en praktische tips rondom deze vragen en links naar betrouwbare websites. Deze website is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie en maakt deel uit van het programma ‘Zorg op maat voor jongeren met diabetes’.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de genezing van diabetes maar ook naar betere regulatie van diabetes. Bij de onderzoeken naar de genezing wordt geprobeerd de aanval van het lichaam op de eilandjes van Langerhans te stoppen. Er zijn onderzoeken die zich richten op het veranderen van stamcellen in nieuwe eilandjes van Langerhans. Onderzoeken naar betere regulatie richten zich met name op de artificiële pancreas (een sensor en een pomp die op elkaar aangesloten zijn en zonder tussenkomst van patiënt of ouders insuline afgeeft). Onderzoek vindt zowel nationaal als internationaal plaats.

Het Diabetes Fond financiert veel onderzoek naar de genezing van diabetes. Ook JDRF gaat voor een wereld zonder diabetes. Stichting DON ondersteunt fundamenteel onderzoek naar een genezing van diabetes. Dr. Bart Roep, immunoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt in dit filmpje over zijn onderzoek naar diabetes type 1.

Diabetesorganisaties

• Diabetesvereniging Nederland (DVN) is de patiëntenvereniging en komt op voor de belangen van mensen met diabetes: www.dvn.nl
  • het Diabetesfonds financiert onderzoek naar en voorlichting over diabetes: www.diabetesfonds.nl
  • Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) is de koepel van het diabetesveld: www.diabetesfederatie.nl

Andere sites van de NDF zijn: www.zorgstandaarddiabetes.nl, www.diversiteitindiabetes.nl

Lezen over diabetes

Magazines van de DVN:

Boeken:

www.cyberpoli.nl

Deze website is een online vraagbaak waar kinderen en jongeren met diabetes en hun ouders ieder moment van de dag en  kosteloos vragen kunnen stellen aan een panel van deskundigen. De website is opgezet door Stichting Artsen voor Kinderen, een  organisatie die kwaliteit van leven wil verbeteren van kinderen met een chronische ziekte.

www.dvn.nl/dvn/jong-met-diabetes JONG met diabetes is voor en door jongeren van 16 tot 30 jaar met diabetes type 1.
www.diabetesopschool.nl  Over omgaan met diabetes op school.
www.mijntienerheeftdiabetes.nl Een site voor ouders met informatie, tips, praktische oefeningen en verhalen van andere ouders over (de zorg voor) een tiener met diabetes.
www.bvdgf.org De Bas van de Goor Foundation heeft als missie om de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verhogen door middel  van  sport. Voornamelijk voor kinderen met diabetes.
www.eendiabetes.nl Stichting ééndiabetes is gemaakt voor en door jong- volwassenen met type 1 diabetes. Met de website en verschillende projecten richten zij zich niet op de problemen waar jongvolwassenen tegenaan lopen, maar juist op de oplossingen en de mogelijkheden.
www.voluit.com De website van Lydia Braakman, moeder van twee dochters met diabetes. "Diabetes hoeft het leven van je gezin niet te  beheersen",  aldus Lydia.
www.suikerwerken.com  Izaira Kersten (1969) is actrice en heeft diabetes. Haar bedrijf Suikerwerken is het antwoord op de uitdagingen waar diabetes  haar  voor  stelt. Zij maakt voorstellingen, workshops en producties op maat over dit onderwerp.
www.pomples.nl Online instructies.
Stichting D-Support Werkt aan praktische ondersteuning, zoals diabetesoppas, aan gezinnen met een kind met diabetes. Als je op zoek bent naar een oppasadres kun je je aanmelden via hun website.
Stichting DON Stichting DON zet zich in voor een toekomst zonder diabetes door het financieren van fundamenteel onderzoek naar een genezing van diabetes.

Sociale media

Fora
De online community van Diabetesvereniging Nederland heet Diabetes Trefpunt.
www.Cyberpoli.nl
www.forumoverdiabetes.nl

• @Diabetesfonds
  • @DiabeterNL