Diabetes kan invloed hebben op je seksleven. Sommige jongeren voelen zich onzeker door hun diabetes. Bijvoorbeeld omdat ze zich schamen voor spuitplekken of de insulinepomp. Je diabetes kan ook zorgen voor lichamelijke problemen. Seksuele activiteit kan bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel beïnvloeden en andersom kan je door instabiele bloedsuikerwaarden minder zin krijgen in seks. Ook kan het zijn dat je cellen die hormonen die een rol spelen bij seksualiteit maken minder goed werken door je diabetes. Er worden dan minder geslachtshormonen aangemaakt, waardoor je minder zin hebt in seks. Als laatste zijn er ook nog geslacht specifieke problemen rondom diabetes en je seksleven, zoals erectie- en orgasmeproblemen. Op de website van DVN en in deze publicatie staan deze, met praktische oplossingen, beschreven. 

Als je diabetes hebt, kun je, net als iedereen, in je relatie te maken krijgen met seksuele problemen. Die hoeven niets met diabetes te maken te hebben. Maar met diabetes heb je wel meer kans op bepaalde problemen. Ervaar jij zelf seksuele problemen? Dan ben je zeker niet enige! Probeer er met je (bed)partner over te praten. Kom je er samen niet uit? Zoek dan eventueel hulp bij een hulpverlener, samen vinden jullie vast een oplossing. Je kunt het bespreken tijdens de jaarlijkse controle, maar kunt ook eerder hulp zoeken via je huisarts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een seksuoloog.

Een paar praktische tips voor een leuk en gezond seksleven met diabetes:

  • Seks is veel meer dan het krijgen van een orgasme. Op vele vormen van intimiteit hoeft je diabetes geen invloed te hebben.
  • Door seks heb je meer kans op een hypo. Je verbruikt meer energie en hebt dus meer glucose nodig waardoor je bloedsuiker daalt. Het kan handig zijn om voor of na de seks wat te eten of in ieder geval een Dextro binnen handbereik te hebben.
  • Vind je je insulinepomp vervelend tijdens de seks, waarschijnlijk kun je hem tijdelijk afkoppelen tijdens de seks. Bespreek dit met je diabetesverpleegkundige.
  • Meer tips vind je via Stichting ééndiabetes.

 

Zwangerschap

Heb je diabetes en wil je, nu of in de toekomst, graag zwanger worden? Gelukkig verlopen de meeste zwangerschappen van vrouwen met diabetes goed. De voorbereiding op en de zwangerschap zelf vragen wel extra aandacht. Bespreek een zwangerschapswens met je arts en diabetesverpleegkundige. Het kan zijn dat er in de voorbereiding op een zwangerschap bijvoorbeeld (tijdelijk) een pomp en een sensor worden geadviseerd. Heb je een kinderwens? Dan is het heel belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn en je HbA1c onder de 53 mmol/mol. Ook mag je bijvoorbeeld bepaalde bloeddruk medicijnen niet gebruiken. Spontaan zwanger worden is daarom geen goed idee. Gebruik dus altijd betrouwbare anticonceptie. Bespreek je kinderwens met je arts en/of diabetesverpleegkundige. Meer weten over een kinderwens en diabetes? Lees verder op de pagina Kinderwens van DVN. 

Ben je al zwanger? Dan zal je insulinebehoefte waarschijnlijk veranderen. Op Diabetestype1.nl vind je veel informatie over diabetes en zwangerschap. Op de pagina Zwangerschap van DVN vind je informatie over de risico’s tijdens je zwangerschap en praktische tips. Ook vind je daar blogs van een zwangere vrouw met diabetes. Op Stichting ééndiabetes staan ook verschillende ervaringsverhalen van vrouwen met diabetes type 1 over hun zwangerschap. Ook is er een besloten Facebook groep voor vrouwen met diabetes die een kinderwens hebben of zwanger zijn.