Wanneer je nog jong was toen je de diagnose diabetes type 1 kreeg, zullen je ouders in eerste instantie veel van de diabeteszorg op zich hebben genomen. Op den duur zul je zelf het grootste deel van de verantwoordelijkheid op je nemen. Je kunt de zorg voor je diabetes in stappen van je ouders overnemen. Hoe weet je wanneer je waar aan toe bent? Daarvoor is het Diabetes Groeimodel ontwikkelt.

 

Diabetesgroeimodel

Het Diabetes Groeimodel is ontwikkeld om kinderen en jongeren met diabetes type 1 en hun ouders te ondersteunen. In het Diabetes Groeimodel kun je zien welke diabetestaken van kind en ouders in de verschillende leeftijdscategorieën voorkomen. Per leeftijdscategorie is te zien welke stappen richting zelfstandigheid binnen de diabeteszorg gezet zouden kunnen worden door het kind en door ouders. Dit model laat zien hoe de zelfstandigheid van de jongere met diabetes steeds groter wordt en dat de ouders steeds meer een coachende rol aannemen.

  • Algemeen: over de verdeling van verantwoordelijkheden
  • Kennis: over diabetes maar ook over rechten en plichten in de zorg
  • Handelingen: over de verschillende diabeteshandelingen
  • School/opvang: over diabetestaken op school en opvang
  • Ondersteuning: bijvoorbeeld gebruik maken van een digitale poli zoals Suikerplein
  • Activiteiten/sociaal: over sporten en het betrekken van vrienden
  • Deelname: over de mate van betrokkenheid bij de gesprekken met het kinderdiabetesteam

Om je ouders te ondersteunen is de oudercursus Los Vast ontwikkeld.

 

Transitie

Rond je 18de levensjaar is het tijd voor de overgang (de zogenaamde “transitie”) van de kinderarts naar de internist, want je gaat een nieuwe levensfase in. Niet iedereen is op dezelfde leeftijd toe aan deze transitie. Ben jij klaar voor de transitie? Test het hier.