Uitgangsvraag
Moeten mensen met diabetes meer vis eten dan mensen zonder diabetes?
Aanbevelingen
- De aanbeveling om 1 keer per week (vette) vis te eten geldt nog steeds voor mensen met diabetes. Alleen wanneer mensen geen vis willen of kunnen eten kunnen omega 3-vetzuren in de vorm van supplementen worden gebruikt.
- De aanbevolen inname is dan net zo hoog als voor de algemene bevolking (200mg/d). Voor mensen met diabetes die ook hart- en vaatziekten hebben, kan 1-2 keer per week vis eten gezondheidsvoordeel opleveren.
Bewijs - update 2023
Moeten mensen met diabetes meer vis eten dan mensen zonder diabetes?
Vis is onderdeel van een gezond voedingspatroon. Omdat visvetzuren goed zijn voor hart en bloedvaten, geldt het advies voor de algemene bevolking om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
De Gezondheidsraad heeft in 2023 een advies uitgebracht voor mensen met atherosclerose, waarin de aanbeveling voor de inname van vis is verhoogd. De Gezondheidsraad adviseert voor mensen met hart- en vaatziekten om 1 tot 2 keer per week vis te eten, omdat er uit onderzoeken blijkt dat deze hoeveelheid waarschijnlijk gezondheidswinst oplevert voor mensen met hart- en vaatziekten [65]. Voor mensen met diabetes is dat bewijs voor een extra portie vis per week er niet.
Omega-3-supplementen
De recente Europese voedingsrichtlijnen voor diabetes beschrijven dat het bewijs voor het gebruik van omega-3-supplementen bij de behandeling van diabetes geen of weinig voordeel oplevert voor het cardiovasculair risicoprofiel. Wel geldt er een aanbeveling om regelmatig vette vis te consumeren omdat dat de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.
Het nemen van supplementen met omega 3-vetzuren wordt niet standaard aanbevolen, maar kan voor mensen die geen vis willen of kunnen eten wel een alternatief zijn om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Precieze hoeveelheden worden niet genoemd [66].