De energie-inname bij kinderen met diabetes type 1 en 2 dient voldoende te zijn voor adequate groei en ontwikkeling, maar moet overgewicht en obesitas voorkomen. Bij kinderen met diabetes type 2 en overgewicht ligt de focus op het beperken van de energie-inname om te zorgen voor gewichtsreductie en het behouden van een gezonde BMI.

Groeicurve
In de periode na de diagnose van diabetes is de eetlust en energie-inname van kinderen vaak hoog om gewichtsverlies ten gevolge van onbehandelde diabetes te compenseren. Het gewicht van het kind dient niet alleen gecompenseerd te worden naar het oorspronkelijke gewicht, het dient ook verder te stijgen volgens de groeicurve van het kind [594].

BMI voor kinderen
Om het gewicht van een kind te kunnen vergelijken met referentiewaarden, wordt internationaal gebruikt gemaakt van de BMI [595]. De berekening van BMI bij kinderen gaat anders dan bij volwassenen. Op de website van het Voedingscentrum is de BMI-meter voor kinderen vanaf 2 jaar in te vullen.

Bij grenswaarden van BMI (normaal gewicht/overgewicht) kan ‘de klinische blik’, met als criteria puberteitsstadium, vetverdeling, gespierdheid en etniciteit nader uitsluitsel geven [596]. Dit signaleringsprotocol blijkt goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk en wordt veelvuldig gebruikt in Nederland, niet alleen in de Jeugdgezondheidszorg, maar ook door diëtisten en huisartsen.

Energiebehoefte
De energiebehoefte van kinderen kan sterk variëren, afhankelijk van leeftijd, groei en fysieke activiteit [594]. Uit onderzoek blijkt dat kinderen over het algemeen goed luisteren naar hun hongergevoel, maar dat er gemakkelijk te veel wordt gegeten als voeding in overvloed aanwezig is [594].