Uitgangsvraag
Wat is het effect van gember bij het risico op en de behandeling van diabetes?
Aanbevelingen
- Gember past als smaakmaker in een gezond voedingspatroon voor mensen met diabetes (R).
- Het gebruik van supplementen met (extracten van) gember wordt niet geadviseerd.
- Er is geen overtuigend bewijs dat het nemen van supplementen met (extracten van) gember de bloedglucoseregulering kan verbeteren (C).
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Gember en de behandeling van diabetes
Er worden veel gezondheidseigenschappen toegeschreven aan gember, doordat de wortel veel stoffen bevat die een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking zouden hebben. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gember onder andere gebruikt als behandeling bij diabetes type 2.
Een meta-analyse van RCTs waarin het gebruik van gembersupplementen bij mensen met diabetes type 2 werd bekeken, toonde echter geen daling in nuchtere bloedglucose [363]. Wel laten verschillende RCTs een lichte daling in HbA1c zien na het dagelijks gebruik van supplementen met gember [363, 364]. Het is onduidelijk of deze daling klinisch relevant is.
Achtergrondinformatie
Adviezen uit andere richtlijnen
Gember wordt niet genoemd in de meegenomen andere richtlijnen
Resultaten literatuur
Gember en het risico op diabetes
- Geen onderzoeken gevonden
Gember en de behandeling van diabetes
- In de meta-analyse van Huang (2019) worden acht RCTs met in totaal 454 deelnemers met diabetes type 2 opgenomen. De nuchtere bloedglucose werd vergeleken vanaf de uitgangssituatie vóór consumptie van gember tot follow-up na consumptie van gember. De resultaten vertoonden geen significant verschil in bloedglucosewaarden. Wel was er een kleine daling in HBA1c van 0,46% (95%CI: -0,84 tot -0,09 [-5 mmol/mol; 95%CI: 9,2 tot -1]; p=0,02, I2=61%) [363].
- In de meta-analyse van Zhu (2018) worden tien RCTs meegenomen waarin gembersupplementen worden onderzocht bij mensen met diabetes type 2. Bij een dosis van 1-3 gram gember per dag voor 6 weken tot 3 maanden, was het HbA1c 1% lager dan bij de placebogroep (95%CI: -1,56 tot -0,44 [-10,9 mmol/mol; 95%CI: -17,1 tot -4,8]) [364].