Uitgangsvraag
Wat is het effect van alfa-liponzuur bij het risico op en de behandeling van diabetes?
Aanbevelingen
- Het gebruik van alfa-liponzuur bij diabetische neuropathie kan niet worden aangeraden (C).
Toelichting
Alfa-liponzuur is een vetzuur dat in geringe hoeveelheden voorkomt in de voeding maar vooral wordt verkocht in supplementvorm. Broccoli en spinazie zijn rijk aan alfa-liponzuur. Ook kan alfa-liponzuur in de mitochondriën worden gevormd, waar het functioneert als cofactor in het energiemetabolisme. In Duitsland is alfa-liponzuur geregistreerd voor de indicatie diabetische neuropathie, maar in Nederland is dat niet het geval.
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Alfa-liponzuur en het risico op diabetes
Verschillende recente meta-analyses waarin RCTs worden meegenomen hebben het verband tussen alfa-liponzuur en neuropathie onderzocht. Hieruit komt naar voren dat alfa-liponzuur (600 mg/d) de symptomen kan verminderen, maar wel in combinatie met medicatie die wordt gegeven bij neuropathie [334-339]. Dit is vooral gebaseerd op een aantal RCTs in China waar combinatietherapie al toegepast wordt. Het is onduidelijk of de effecten klinisch relevant zijn.
Achtergrondinformatie
Adviezen uit andere richtlijnen
Nederland Gezondheidsraad 2015 | - |
Nederlandse Diabetes Federatie 2015 |
Alfa-liponzuur is een vetzuur dat in geringe hoeveelheden voorkomt in de voeding. Broccoli en spinazie zijn rijk aan alfa-liponzuur. Ook kan alfa-liponzuur in de mitochondriën worden gevormd, waar het functioneert als co-factor in het energiemetabolisme. In Duitsland is alfa-liponzuur geregistreerd voor de indicatie diabetische neuropathie. Het is echter niet duidelijk of de effecten van alfa-liponzuur bij diabetische neuropathie klinisch relevant zijn [191]. Het gebruik van alfa-liponzuur bij diabetische neuropathie kan niet worden aangeraden. |
Verenigde Staten American Diabetes Association 2017 |
A-liponzuur wordt veel gebruikt bij neuropathie. Hoge dosering heeft ook effect op de bloedsuiker. Orale dosering van 600-1800mg verbetert de insulinegevoeligheid en glucose effectiviteit na 4 weken, blijkt uit een aantal oude studies. |
Canada Diabetes Canada 2018 |
- |
Verenigd Koninkrijk Diabetes UK 2018 |
- |
Australië Diabetes Association of Australia 2018 |
- |
Resultaten literatuur
Alfa-liponzuur en het risico op diabetes
- Geen onderzoeken gevonden.
Alfa-liponzuur en de behandeling van diabetes
- De meta-analyse van Nguyen (2018) geeft aan dat een dosis van 600mg alfa-liponzuur per dag voor ten minste 3 weken kan zorgen voor een vermindering van neuropathie zonder bijwerkingen [346].
- De meta-analyse van Wang (2018) laat zien dat 600mg alfa-liponzuur in combinatie met 3x50mg epalrestat per dag een effectieve optie is voor mensen met diabetische neuropathie [347].
- De meta-analyse van Wang (2017) laat zien dat monotherapie met alfa-liponzuur minder goed werkt dan de combinatie van alfa-liponzuur en epalerestat [347].
- In de meta-analyse van Cakici (2016) komt naar voren dat in studies met a-liponzuur versus placebo, de totale symptoomscore werd verlaagd met -2,45 (95%CI: -4,52 tot -0,39) bij 600 mg intraveneus a-liponzuur (drie onderzoeken) en werd verlaagd met -1,95 (95%CI: -2,89 tot -1,01) met 600 mg oraal a-liponzuur (twee proeven) [349].
- De meta-analyses van Jiang uit 2015, 2016 en 2018 laten zien dat alfa-liponzuur in combinatie met andere medicatie, zorgt voor een vermindering van symptomen van neuropathie bij mensen met diabetes [343, 344, 439].
- De meta-analyse van Papanas (2014) laat zien dat er bewijs is dat alfa-liponzuur zorgt voor klinisch relevante verbetering van neuropathie [373].