In november 2020 verscheen de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 (Nederlandse Diabetes Federatie). Daarna zijn er nog verschillende onderzoeken en richtlijnen over voeding en diabetes gepubliceerd.

Om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 op de meest recente literatuur zijn gebaseerd, heeft de NDF in 2023 de onderbouwing van de aanbevelingen bijgewerkt. Hiervoor zijn uitgangsvragen opgesteld voor een select aantal onderwerpen en zijn door een onderzoeker systematische zoekopdrachten uitgevoerd.

Voor de andere onderwerpen zijn nieuw verschenen richtlijnen bekeken en is minder systematisch gezocht. De gevonden onderzoeken gaven geen aanleiding op de aanbevelingen aan te passen. Dat betekent dat de aanbevelingen van 2020 nog steeds gelden. Wel zijn er nieuwe onderzoeken gevonden die nieuwe bewijslast opleveren.

Voor de update 2023 zijn de uitgangsvragen van de volgende onderwerpen onderzocht: alcohol, fruit en vruchtensappen, fructose, zoetstoffen, plantaardige voeding, vis, ultra-bewerkte voeding, enterale voeding, overgewicht, koolhydraatbeperking, GLP1- agonisten, hybride-closed-loop systemen en gepersonaliseerde voeding. De antwoorden op deze vragen staan bij de betreffende onderwerpen beschreven onder ’update 2023’.