Ook bij kinderen zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van diabetes type 2 [605]. Bij kinderen gaat ernstig overgewicht gepaard met complicaties zoals hypertensie, verhoogd cholesterol, klachten aan het bewegingsapparaat en ademhalingsproblemen, maar ook psychosociale klachten en een verminderde kwaliteit van leven [595].
Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI)
Een recente Cochrane review geeft aan dat gecombineerde leefstijlinterventies, net als bij volwassen, ook voor kinderen effectief zijn [595]. Wel dient rekening gehouden te worden met de voedingsbehoeften van het kind voor een normale groei en ontwikkeling. Een aanpak alleen gericht op een dieet wordt afgeraden.
Effectieve leefstijlinterventies bij kinderen bestaan meestal uit één of meer van de volgende componenten:
- Voedingsadvies met als doel het aanleren van een gezond voedingspatroon.
- Advies met betrekking tot lichamelijke activiteit, het bevorderen van een actieve leefstijl.
- Gedragstherapie gericht op sociale en/of psychologische ondersteuning.
De therapie is zowel gericht op gewichtsverlies en gewichtsbehoud als op gezondheidswinst. Een multidisciplinaire aanpak binnen het behandelteam heeft de voorkeur [606-608].
Een extreme energiebeperking kan leiden tot groeivertragingen. Een optimale groei met daarbij een afbuiging naar lagere percentielcurves voor BMI naar leeftijd zijn daarbij de maat voor een succesvolle therapie [23].