Het aanmoedigen van sporten en bewegen bij kinderen en jongvolwassenen met diabetes is belangrijk. Het verbetert de insulinegevoeligheid en het lipidenprofiel en draagt bij aan het voorkomen of behandelen van overgewicht [491].
Kinderen (en ouders) die insuline toedienen, moeten weten welke invloed lichamelijke inspanning (sporten, maar ook bijvoorbeeld buitenspelen, fietsen en rennen) op hun bloedglucose heeft, en hoe zij hier met de hoeveelheid insuline en/of voeding rekening mee kunnen houden [594, 615].
Schommelingen in de bloedglucosespiegel
Er is weinig bekend over de beste manier om schommelingen in de bloedglucosespiegel bij kinderen als gevolg van beweging te voorkomen. Uit studies blijkt dat aerobe training eerder gepaard met een daling in bloedglucosespiegel, terwijl krachttraining vaker wordt geassocieerd met een stijging van de bloedglucoseconcentraties tijdens het sporten [491]. Hypoglykemie na het sporten komt bij iedere vorm van sport voor [491].
Nederlandse Beweegrichtlijnen
De Nederlandse Beweegrichtlijnen adviseert voor jeugdigen tot 18 jaar dagelijks een uur matig tot zwaar intensieve lichamelijke activiteit, waarbij de sportieve activiteiten minimaal drie dagen per week gericht zijn op het versterken van spieren en botten, zoals hardlopen, springen en andere activiteiten waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht belast wordt [498].
Bij goede instructies, controle en hypoglykemiebehandeling, is sporten en bewegen voor kinderen en adolescenten met diabetes goed mogelijk. Wel dient vooral bij kinderen aandacht te worden besteed aan de mogelijkheid van late hypoglykemie ten gevolge van de lichamelijke activiteit.
‘s Nachts
Als kinderen ’s avonds sporten en nog wat eten, volgt daarna een lange nachtpauze. Een nachtelijke hypoglykemie kan met een koolhydraat bevattende snack voorkomen worden. Een zeer late hypoglykemie in de ochtenduren kan echter niet altijd worden voorzien en kan daardoor ernstiger verlopen. Bij insulinetherapie is in dit geval verlaging van de insulinedosering de beste oplossing, al neemt hiermee het risico op een hyperglykemie toe [616].
Psychologische effecten van hypoglykemie
De psychologische effecten van het doormaken van een hypoglykemie voor kind en omgeving moeten niet onderschat worden. Zeker ernstige hypoglykemie met verlies van bewustzijn heeft veel impact op kind en ouders/verzorgers. Een hypoglykemie kan een grote bedreiging zijn voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, terwijl sportbeoefening juist een gunstig effect heeft op het zelfbeeld. Bij adolescenten kunnen de hormonale veranderingen voor een extra lastige instelling zorgen tijdens het sporten [615, 617].