Uitgangsvraag
Wat is het effect van chocolade op het risico op en de behandeling van diabetes?
Aanbevelingen
- Er worden geen aanbevelingen gedaan voor de consumptie van chocolade.
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Chocolade en het risico op diabetes
Flavanolen in cacao zijn antioxidanten, die weefselschade voorkomen en mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Bittere en extra bittere chocolade heeft een hoog gehalte aan flavanolen, maar tijdens het branden van de cacaobonen en het bereiden van chocolade gaat meer dan de helft van de flavanolen verloren.
Een recente meta-analyse heeft laten zien dat de inname van flavanolen geassocieerd is met een lager risico op diabetes type 2 [361]. Er is echter geen bewijs dat de inname van chocolade ook zorgt voor een lager risico op diabetes, net zoals dat ontbreekt voor het risico op hart- en vaatziekten. Een recente meta-analyse gaf een lager risico op diabetes type 2 voor het consumeren van 2 stukjes chocolade per week, hoewel de resultaten mogelijk worden beïnvloed door de hoeveelheid suiker en vet in de chocolade [362].
Chocolade en de behandeling van diabetes
Verdere studies moeten uitwijzen of de consumptie van chocolade en de daarmee gepaard gaande inname van calorieën gunstig is voor de glucoseregulatie en klinische uitkomstmaten zoals hart- en vaatziekten.