Uitgangsvraag
Zijn er voedingsadviezen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van Hybrid Closed Loop (HCL) systemen?
Aanbevelingen
- Bij het gebruik van HCL-systemen is persoonsgericht adviseren van belang. Het kan hierbij helpen om goed te monitoren hoe iemand op verschillende maaltijden reageert.
Toelichting
In de NDF-voedingsrichtlijn 2020 staat niets over hybrid closed loop systemen. Zie update-2023
Hybrid Closed Loop (HCL) systemen bestaan uit drie onderdelen: een insulinepomp, een glucosesensor en een algoritme. Met het algoritme berekent het systeem zelf uit hoeveel insuline er moet worden toegediend op basis van de bloedglucosewaarden. De sensor en de pomp kunnen rechtstreeks met elkaar communiceren, maar de gebruiker moet zelf ook nog informatie invoeren zoals wanneer iemand gaat eten, hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat, of wanneer iemand gaat sporten.
Aanvullende vragen – update 2023
Welke voedingsfactoren beïnvloeden de werking van Hybrid Closed Loop systeem?
Een Italiaans onderzoek bij 25 mensen met type 1 diabetes die een HCL-systeem gebruikten, onderzocht welke factoren de bloedglucosespiegel beïnvloedden [77]. Uit dit onderzoek komt naar voren dat niet alleen de hoeveelheid koolhydraten een significante invloed heeft op de postprandiale bloedglucoseregulatie, maar dat ook het tijdstip van de maaltijd, de samenstelling van de koolhydraten en samenstelling van andere macronutriënten belangrijk zijn.
Tijdstip
De insulinegevoeligheid van het lichaam varieert doorgaans tijdens de dag. Hoewel we in studies in gezonde vrijwilligers vaak teruglezen dat het lichaam is in de ochtend gevoeliger is voor insuline, blijkt dat bij mensen met diabetes niet altijd het geval [78]. Bovendien kan het ook nog eens per persoon verschillen op welk moment van de dag het lichaam het beste op insuline reageert. Voor een HCL-systeem betekent dit dat de hoeveelheid insuline die wordt toegediend per koolhydraten dus kan variëren over de dag.
Soort koolhydraten
In het Italiaanse onderzoek bleek daarnaast dat ook het soort koolhydraten dat wordt gegeten invloed heeft op de werking van het systeem. Zo bleek dat bij een maaltijd met veel simpele koolhydraten er soms te weinig insuline werd toegediend en de glucosewaarden te hoog waren [77]. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat vooral de glucosewaarden na het diner lastigs te reguleren zijn door de HCLS. Mogelijk wordt dit verklaard doordat de avondmaaltijden in dit onderzoek relatief veel vet en eiwit bevatten die de bloedglucosestijging vertragen [77].
Hoe hier bij het instellen van de HCL systemen rekening mee kan worden gehouden, is vooralsnog onduidelijk. Ook bij het gebruik van HCL systemen is persoonsgericht adviseren van belang. Het kan hierbij helpen om goed te monitoren hoe iemand op verschillende maaltijden reageert.